Nume
Parola
Vizualizări: 1503
Estonia promovează în Regiunea de Dezvoltare Nord un program european pentru dezvoltare rurală
Bălți, 11 Februarie 2016 — Un seminar de informare despre rolul, misiunea și activitățile Grupurilor de acțiune locală în promovarea dezvoltării economice în zonele rurale din Estonia a avut loc joi, 11 februarie, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, ai societății civile și ai mediului de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Nord.

Oficialii și experți din cadrul Rețelei Naționale Rurale din Estonia le-au vorbit participanților la eveniment despre principiile și procedurile de activitate ale Grupurilor de acțiune locală pentru dezvoltare rurală. Reprezentanții Regiunii de Dezvoltare Nord au avut posibilitatea să stabilească relații de cooperare cu reprezentanții Grupurilor de acțiune locală din Estonia, considerate în Uniunea Europeană un exemplu de promovare eficientă a dezvoltării rurale prin conjugarea eforturilor autorităților locale, ale comunităților locale de afaceri și ale organizațiilor neguvernamentale.

Delegația estoniană din compoența căreia fac parte patru oficiali și experți ai Rețelei Naționale Rurale din Estonia, se află, în perioada 8-12 februarie, într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Vizita are loc la invitația APE în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacităților autorităților centrale și locale din Moldova în domeniul dezvoltării rurale", realizat cu suportul Guvernului Estoniei.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a apreciat asistența acordată autorităților centrale și locale din țara noastră prin facilitarea transferului de experiență din Estonia, unde Grupurilor de acțiune locală le revine un rol important în impulsionarea și diversificarea activităților economice, sociale și culturale în localitățile rurale.

Potrivit directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, prin acest proiect se dorește asistarea autorităților centrale și locale din țara noastră, pentru a se familiariza cu experiența Estoniei de promovare și diversificare a activităților economice în zonele rurale, în special în crearea Grupurilor de acțiune locală pentru dezvoltare rurală, conform principiilor programului LEADER din Uniunea Europeană.

În perioada vizitei de lucru în Republica Moldova, membrii delegației estoniene au vizitat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, precum și alte instituții din regiunile de dezvoltare din republică.

www.adrnord.md