Nume
Parola
Vizualizări: 3911
Ziua Mondială a Justiției Sociale va fi celebrată în Republica Moldova
18 Februarie 2016 — La 19 februarie 2016 Organizația Naţiunilor Unite organizează o reuniune la nivel înalt pentru a marca Ziua Internațională pentru Justiție Socială în Republica Moldova.

Evenimentul îşi propune să crească gradul de conștientizare în materie de justiție socială, din perspectiva Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 15 ani, adoptate în unanimitate de statele membre ONU în octombrie 2015. Or, locurile decente de muncă au fost menţionate de populaţia din Moldova în cadrul consultărilor naţionale post-2015 drept cea mai înaltă aspiraţie a lor de dezvoltare şi îmbunătăţire a condiţiilor de trai.

La reuniunea din 19 februarie vor participa Gheorghe Brega, vice prim-ministru, Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU în Republica Moldova / reprezentantă rezidentă PNUD, Heinz Koller, director regional pentru Europa și Asia Centrală al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), precum şi alți oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai societăţii civile și parteneri de dezvoltare. Deschiderea oficială va avea loc la 10:00, în sala Nistru a Radisson Blu Leogrand Hotel.

Participanţii vor discuta despre economia informală, calitatea politicilor de ocupare, incluziunea socială, respectarea dreptului la angajare și condițiile de muncă pentru persoanele cu dizabilități, migranţi şi refugiaţi ş.a.

Evenimentul va culmina cu semnarea oficială a Programului de Țară privind Munca Decentă pentru anii 2016 – 2020, de Organizația Internațională a Muncii şi Guvernul Republicii Moldova.

Priorităţile acestui program ţin de:

1. promovarea ocupării şi a unui mediu de afaceri favorabil pentru întreprinderi durabile;
2. un dialog social eficient;
3. protecţie socială şi condiţii de muncă mai bune.

Reuniunea de la Chişinău se desfăşoară în parteneriat Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Celebrarea Zilei Mondiale a Justiției Sociale vine să sprijine eforturile comunităților internaționale şi naționale în eradicarea sărăciei, promovarea ocupării depline și a muncii decente, egalitatea de gen și accesul la bunăstarea socială și justiție pentru toți.

Pentru Organizația Națiunilor Unite, aspirațiile pentru justiție socială pentru fiecare sunt în centrul misiunii sale globale de a promova dezvoltarea și demnitatea umană. Adoptarea de Organizația Internațională a Muncii a Declarației privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă este doar un exemplu recent al angajamentului sistemului ONU pentru justiție socială. Declarația se concentrează pe garantarea rezultatelor echitabile pentru toți, prin ocuparea forței de muncă, protecție socială, dialog social, și a principiilor fundamentale și a drepturilor la locul de muncă.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să contactați: Ala Lipciu, Coordonator Naţional ILO, tel +373 22 269 369 E-mail: lipciu@ilo.org