Nume
Parola
Vizualizări: 4843
Training pentru echipa Centrului de Sănătate mintală din Cahul
Cahul, 25 Martie 2016 — Asociația SOMATO, cu sediul în mun. Bălți, a desfășurat un training de două zile pentru membrii echipei Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Cahul, dând astfel startul unei sesiuni speciale de instruire în domeniul sănătății mintale, care va fi derulată în câteva localități din țară.

Trainingul de două zile de la Cahul a fost desfășurat de SOMATO în parteneriat cu Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și Institutul „Trimbos-Moldova” (Olanda).

Beneficiarii trainingului au fost instruiți pe subiecte de țin de comunicarea non-discriminatorie și drepturile persoanelor cu dizabilități. Acțiunea și-a pus drept obiectiv înțelegerea mai bună a noțiunilor de stigma, stereotipuri și discriminare. Beneficiarii au însușit prevederile Convenției cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, fiind instruiți cum să le aplice mai eficient în activitatea cotidiană.

Consultantul național în cadrul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, Cornelia Adeola, spune că abordarea corectă, prin prisma drepturilor omului, este unica cale spre o societate echitabilă și non-discriminatorie, iar stereotipurile provoacă conflicte și discriminare.

Președinta Asociației SOMATO, Jana Chihai, a menționat că reformele serviciilor de sănătate mintală, care au loc în Moldova, presupun nevoia unei schimbări de atitudine față de persoanele cu tulburări mintale și din partea angajaților centrelor comunitare.

„Este foarte important ca în afară de serviciile medico-sociale pe care le prestează, angajații să aibă o atitudine echitabilă, non-discriminatorie și să interacționeze cu beneficiarii prin prisma respectării drepturilor omului”, a subliniat Jana Chihai.

Până la sfârșitul lunii aprilie a.c., SOMATO urmează să organizeze alte trei asemenea traininguri la Cimișlia (31-1 martie); Soroca (21-22 aprilie) și Orhei (27-28 aprilie).

Acțiunile de instruire au loc în cadrul proiectului „Capacitarea grupurilor de persoane cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale în scopul unei participări eficiente în luarea deciziilor și incluziunea eficientă în societate”. Programul este susținut financiar de Ambasada Finlandei la București.

Anterior, SOMATO a susținut, în cadrul aceluiași proiect, o serie de traininguri pentru beneficiari. În fiecare lună desfășoară întâlniri tematice „de la egal la egal” în centre de sănătate mintală din Cimișlia, Soroca, Orhei și Cahul.

# # #

Asociația SOMATO, cu sediul în oraşul Bălţi, activează în domeniul sănătății mintale din 1999.