Nume
Parola
Vizualizări: 3992
Concursul național ,,Plantează-ți viitorul'' în cifre
27 Aprilie 2016 — Concursul național ,,Plantează-ți viitorul'', care a fost lansat de către Centrul Național de Mediu în luna martie 2016 și-a încheiat prima etapă. Unul dintre obiectivele concursului, pe care noi îl considerăm că a fost atins este de a trezi în sufletul tinerei generații dragostea pentru mediu și implicarea masivă în procesul de protecție al naturii. Rezultatele primei etape, demonstrează receptivitatea oamenilor, munca asiduă pe care au depus-o și efortul liderilor de echipe, care au mobilizat atâta lume.
Deci, în cadrul concursului, s-au format 60 de echipe care au mobilizat împreună peste 3000 de cetățeni activi ai țării: elevi, tineri, profesori, angajați, autorități publice locale și alți reprezentanți ai societății civile. Au fost plantați în jur de 75.000 de puieți pe malurile râurilor, iar aceste fâșii de protecție care s-au plantat vor contribui nemijlocit la protecția ecosistemului acvatic, vor preveni eroziunile terenurilor din apropiere și a malurilor, precum şi poluarea în exces a apelor curgătoare şi înnămolirea râurilor.
Dintre cele peste 3600 de râuri, de care dispune țara noastră, s-au plantat fâșii de protecție pe: Bâc, Răut, Nistru, Tigheci, Ialpug, Delia, Ciulucul de Mijloc, Ciuhur, Larga, Cula, Salcia Mică, Varsavca, Saharna, Rădeni, Botna, Schinoasa, Gârla Mare, Hulbocica, Halmagea, Soloneț, Prut, Ciugur, Ichel, Copaceanca, Biliceni, Bogda, Bogdanca, Bujorița, Râșca, Vatici, Ursoaia și alte râulețe din țară. Conform regulamentului concursului, acum va începe etapa de evaluare, echipa CNM împreună cu partenerii ,,Moldsilva'' și Agenția ,,Apele Moldovei''se vor deplasa în teritoriu pentru a verifica calitatea plantărilor, iar pentru determinarea câștigătorului se vor lua în calcul primele 5 echipe care au plantat cei mai mulți puieți, precum și care dintre acestea au reușit să implice și autoritățile publice locale sau alți reprezentanți în acest concurs. Câștigătorul va fi premiat pe 15 mai 2016, în cadrul Forumului Tinerilor, care se va organiza în Mun. Chișinău. Până atunci însă, toate informațiile echipelor care au fost expediate pentru a demonstra munca pe care au depus-o vor fi publicate pe site-ul www.loveyourriver.md
Vă reamintim că, în urma plantării vă asumați responsabilitatea de a îngriji salciile plantate, de a întreține umiditatea, îndeosebi, în perioada de secetă și de a monitoriza procesul de creștere, pentru că în final, se va aprecia atât numărul de arbori plantați, cât și câți dintre ei au rezistat creșterii, iar pentru a câștiga a doua etapă a concursului, trebuie să dispuneți cel puțin de 500 de puieți prinși.
Și pentru că, un alt obiectiv al concursului ,,Plantează-ți viitorul'' este de a crea o Rețea de Tineri Ecologiști,, Iubește-ți râul'' pe întregul teritoriu al țării, sperăm că acest lucru se va realiza în curând, întrucât majoritatea participanților și-au oferit acordul și dorința de a deveni membri.
Noi vă mulțumim pentru implicare, muncă și dorința de a îmbunătăți starea râurilor din țară și abia așteptăm să anunțăm câștigătorul primei etape a concursului.
Acest concurs este organizat în cadrul inițiativei ,,Iubește-ți râul'', în parteneriat cu Agenţia ,,Apele Moldovei'' şi Moldsilva, iniţiativă susținută financiar de către fundația americană EcoCatalyst Foundation