Nume
Parola
Vizualizări: 2852
143 de Note Conceptuale pentru proiecte de dezvoltare regională depuse la ADR Centru
3 Mai 2016 — Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Devoltare Regională(ADR) Centru anunță încheierea ETAPEI ÎNTÎI a celui de-al 3-lea Concurs de Propuneri de Proiecte din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru anii 2017-2020.

Astfel, în perioada 15 martie - 3 mai 2016, autoritățile publice locale de nivelul I și II din Regiunea Centru au fost îndemnate să depună note conceptuale de proiect la ADR Centru care își are sediul în incinta Consiliului Raional din orașul Ialoveni.

În această perioadă la ADR Centru au fost înregistrate 143 note conceptuale, conform Obiectivelor specifice stabilite în Strategia de Devoltare Regională Centru 2016-2020 și Programele regionale sectoriale.

Astfel, proiectele depuse au acoperit domeniile: infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficiența energetică a clădirilor publice.

Conform regulamentului, mîine, 04 mai, comisia creată din reprezentanți ai MDRC, ADR Centru, președintele și vicepreședintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare(CRD) Centru se va întruni ca să examineze în baza grilei de evaluare notele conceptuale depuse și să le prezinte membrilor CRD Centru pentru selectarea și aprobarea acestora în conformitate cu cerințele din punct de vedere administrativ și a respectării criteriilor de eligibilitate.

După examinarea notelor conceptuale, urmează ETAPA DOI, în cadrul căreia vor fi elaborate și depuse cererile complete de finanțare în rezultatul notelor conceptuale selectate și aprobate lor de către CRD Centru.

Amintim că odată cu inițierea Concursului de proiecte au fost organizate un șir de sesiuni de informare pentru toți potențialii aplicanți din cele 13 raioane ale Regiunii Centru(Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni).
În această perioadă reprezentanții APL au fost ghidați de specialiștii ADR Centru în vederea dezvoltării unor idei de proiecte și completarea calitativă a notelor conceptuale cu impact regional.

Cele 143 de note conceptuale depuse sînt dovadă a creșterii credibilității față de Fondul de Dezvoltare Regională și Agenția de Dezvltare Regională Centru.

Recent, ADR Centru a împlinit 6 ani de la data inaugurării. În acest timp au fost implementate cu succes 21 proiecte regionale în valoare de circa 250 milioane lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR) și aproximativ 50 milioane lei din sursele donatorilor externi.

Astfel în Regiunea Centru au fost construite:

3 poligoane moderne de depozitare a deșeurilor;
30 km de drum renovat;
65 km de apeduct construit;
15 km de canalizare, 1 stație de tratare, 1 stație de epurare a apelor reziduale construite;
1 Casă de ambalare a strugurilor construită;
5 clădiri istorico-arhitecturale renovate și 1 complex turistic sportiv construit;
1 spital regional unde au fost implementate măsuri de eficiență energetică.
Întru realizarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională, ADR Centru, de la înființare și pînă în prezent, a întreprins măsuri concrete în vederea transpunerii misiunii ei în practică. Agenția este motorul de bază a îmbunătățirii calității vieții în Regiunea de Dezvoltare Centru.

Le dorim succes tuturor celor care au participat la Concurs de Propuneri de Proiecte din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru anii 2017-2020!