Nume
Parola
Vizualizări: 4034
Persoanele deținute în Penitenciarul nr. 3 din Tiraspol beneficiază de servicii stomatologice sigure
5 Mai 2016 — Un cabinet stomatologic renovat a fost lansat pe 5 mai 2016 la penitenciarul nr.3 din Tiraspol. La serviciile stomatologice moderne, sigure și calitative vor avea acces aproximativ 600 persoane, atât femei, cât și bărbați deținuți în penitenciarele și centrele de detenție preventivă din regiunea or. Tiraspol.

Intervențiile dentare sunt recunoscute ca proceduri medicale invazive, care ar putea prezenta un risc sporit, îndeosebi în penitenciare, de transmitere a HIV și/sau a altor infecții transmisibile prin sânge. Instituțiile sistemului penitenciar sunt de regulă cunoscute ca locații cu un risc sporit de răspândire a infecților, cele mai periculoase fiind HIV, tuberculoza și hepatitele virale.

"Sperăm că această unitate stomatologică va oferi acces sporit la servicii medico-sanitare și va contribui la bunăstarea generală a femeilor și a bărbaților aflați în detenție. Serviciile de tratament și îngrijire de calitate sunt un drept fundamental al omului și ne bucură faptul că acest proiect de parteneriat poate contribui la acest lucru", a menționat Ina Tcaci, coordonatoare HIV/SIDA al UNODC în Moldova.

Renovarea cabinetului medical a fost susținută de Guvernul Suediei, printr-un proiect implementat de agențiile Națiunilor Unite UNODC (Agenția Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității), UNAIDS (Programul Națiunilor Unite Comun privind HIV / SIDA), OMS (Organizația Mondială a Sănătății ) și PNUD (Programul Națiunilor Unite Pentru Dezvoltare).

Proiectul, intitulat "Eforturi comune pentru consolidarea Drepturilor Omului și HIV pe ambele maluri ale Nistrului își propune să asigure accesul universal la servicii calitative de prevenire, tratament și îngrijire pentru persoanele care trăiesc cu HIV, tuberculoză și pentru consumatorii de droguri injectabile. Proiectul vizează persoanele din sectorul civil și persoanele aflate în penitenciarele din regiunea transnistreană.