Nume
Parola
Vizualizări: 5536
Lansarea Zilelor Persoanelor cu Dizabilități Auditive în Republica Moldova
Chișinău, 20 Septembrie 2016 — În anul 2016, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de Auz este marcată la 25 septembrie. Această zi a fost lansată de Federația Mondială a Surzilor în 1951, iar din 1958 manifestările organizate cu acest prilej au fost extinse la o săptămînă. În acest an, pe parcursul săptămînii 19-25 septembrie 2016, organizațiile de profil din întreaga lume desfășoară campanii de informare și de advocacy pentru a promova drepturile persoanelor cu dizabilități de auz și a informa publicul larg cu privire la activitatea pe care o desfășoară.

Asociația Surzilor din Republica Moldova organizează în perioada 19-25 septembrie 2016 mai multe activități:
• Premieră! Proiecția filmul artistic „Arrivederci” (regizor Valeriu Jereghi), cu traducere în limbajul semnelor din Republica Moldova (Casa de Cultură a Asociației Surzilor din Republica Moldova (strada Vasile Alecsandri, nr.1).
• Lansarea spotului video „Imposibilul este temporar…”
• Meci simultant de șah cu Veaceslav Slovineanu, Maestru Internațional, antrenorul echipei olimpice la șah
• „Perspective medicale asupra dizabilității de auz” – întîlnire on-line cu Anghelina Chiaburu, conferențiar universitar, medic ORL-audiolog, şefa Centrului Republican de Audiologie, Protezare Auditivă şi Reabilitare Medico-Pedagogică
• Depunerea demersurilor de acces la informației de interes pubic la APL regionale
• „Perspective educaționale asupra dizabilității de auz” – întîlnire on-line cu Cornelia Bodorin, Doctor în psihologie, conferențiar universitar, Institutul de Medicina Urgenta.
• Marș Automobilistic sub genericul #noisuntem – Nedescriminare, Accesibilitate, Incluziune (circa 80 de automobile din Republica Moldova; 23 septembrie – comunități / centre raionale – Vadul lui Vodă; 24 septembrie – Vadul lui Vodă – Chișinău (Piața Marii Adunări Naționale)).
• Flashmob #noisuntem (cu program muzical) – Piața Marii Adunări Naționale / Scuarul Catedralei „Nașterea Domnului”, Chișinău (cu participarea a circa 200 de persoane cu dizabilități de auz).
• „Ziua Ușilor deschise”, ASRM (strada Vasile Alecsandri, nr.1, municipiul Chișinău), care va include mai multe activități: Expoziția producției întreprindelor sociale create de ASRM; Expoziția cu vînzare a lucrărilor de creație a persoanelor cu dizabilități de auz (lucrări manuale, tablouri, încrustare în lemn); Concurs culinar „Parada salatelor din fructe”; Gala-concert #noisuntem cu participarea artiștilor amatori, persoane cu dizabilități de auz din Republica Moldova și Ucraina.
• Serată festivă dedicată „Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități de Auditive”, cu participarea membrilor de onoare a Asociației Surzilor din Republica Moldova.
De asemenea, în Filialele Teritoriale ASRM (în regiunile Nord, Centru, Sud, precum și în municipiul Chișinău) vor fi organizate: Activități culturale și sociale (mese de binefacere, spectacole culturale, mese rotunde, repartizarea ajutoarelor umanitare, premiilor pentru activiști, excursii în locurile istorice, muzee, mănăstiri etc.); Competiții sportive între și/sau cu participarea persoanelor cu deficiențe de auz (șah, dame, fotbal în sală, volei etc.) – Anexa 1.

Aceste manifestații constituie o oportunitate excelentă de a atrage atenția politicienilor, autorităților publice locale și centrale asupra problemelor comunității, dar și pentru a focaliza atenția, a identifica problemele și propunerile pentru politici sociale orientate pe necesitățile persoanelor cu deficiențe de auz, în vederea aprofundării drepturilor și consolidării eforturilor de incluziune socială.

#noisuntem – NEDISCRIMINARE, ACCESIBILITATE, INCLUZIUNE!!!

Pentru informații suplimentare:
Natalia Babici, Prim Vice-Președinte, Asociația Surzilor din Republica Moldova, + 373 69371371, deaf.moldova@gmail.com
Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com