Nume
Parola
Vizualizări: 2766
7 localități rurale din Regiunea Centru au fost asistate de către specialiștii ADR Centru în procesul de elaborare a Strategiilor de dezvoltare locală
28 Septembrie 2016 — Implementarea acestui proiect pilot a fost posibil datorită suportului poporului american și polon oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, implementat de Centrul de Informare pentru Autorităţile Locale/Solidarity Fun PL în Moldova în colaborare cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru.

Localitățile rurale, care au beneficiat de suport în elaborarea Strategiilor de dezvoltare locală pentru perioada 2016-2021, au fost selectate în urma concursului inițiat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru în parteneriat cu Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale (Solidarity Fund PL in Moldova). La concurs au fost depuse 45 de formulare, iar comisia de selectare a desemnat drept cîștigătoare următoarele localități: s. Cobusca Nouă (r. Anenii Noi), s. Oxentea (r. Dubăsari), s. Cotul Morii (r. Hîncești), c. Țareuca (r. Rezina), s. Zubrești (r. Strășeni), s. Verejeni (r. Telenești), c. Florițoaia Veche, (r. Ungheni).

Astfel, cele 7 primării din Regiunea de Dezvoltare Centru au beneficiat de suport în elaborarea analizei socio-economice a localității, analizei SWOT, identificarea problemelor cu care se confruntă comunitatea locală, identificarea obiectivelor de dezvoltare, a măsurilor, dar și a acțiunilor care urmează a fi întreprinse în perioada următoare pentru a dezvolta localitatea. Specialiștii din cadrul ADR Centru au asistat localitățile pe toată perioada elaborării Strategiilor, dar și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestora.

Documentele strategice au fost elaborate cu contribuţia comunităţii, a angajaţilor din instituţiile publice locale, agenţilor economici, reprezentanților societății civile, instituţiilor şi organizaţiilor locale, prin intermediul şedinţelor participative, sondajelor și consultărilor organizate în localitate. Toate acestea au reunit comunitățile într-un exerciţiu de guvernanță participativă şi efort colectiv de trasare a propriului viitor. S-a pornit de la premisa de bază a unui proces bazat pe parteneriat, care constă în oferirea mecanismelor de participare a actorilor relevanți în procesul de planificare, pentru a face față ulterior provocărilor complexe cu care se confruntă administrațiile locale. Strategiile elaborate identifică şi reflectă obiectivele şi măsurile de dezvoltare, identificate la nivel local, şi integrate în cele la nivel raional, regional, naţional şi european.

Metodologia folosită asigură Strategiei un pronuntat caracter practic, fundamentat pe date prelucrate din cele mai diverse surse şi orientat în special pe oportunitatea de a accesa prin proiecte resursele financiare, puse la dispoziţie prin Fondurile naționale și internaționale de care va beneficia Republica Moldova în perioada 2016 - 2021.

Pe parcursul lunii septembrie proiectele Strategiilor de dezvoltare locală pentru perioada 2016-2021 din localitățile beneficiare au fost propuse pentru consultare publică locuitorilor comunității, iar în perioada 20-26 septembrie 6 dintre acestea (Strategia de dezvoltare locală a satului Cobusca Nouă pentru perioada 2016-2021, Strategia de dezvoltare locală a satului Oxentea pentru perioada 2016-2021, Strategia de dezvoltare locală a comunei Cotul Morii pentru perioada 2016-2021, Strategia de dezvoltare locală a comunei Țareuca pentru perioada 2016-2021, Strategia de dezvoltare locală a satului Zubrești pentru perioada 2016-2021, Strategia de dezvoltare locală a satului Verejeni pentru perioada 2016-2021) au fost aprobatede către Consiliile locale. Strategia de dezvoltare locală a comunei Florițoaia Veche se află în proces de consultare publică și urmează să fie prezentată Consiliului local pentru aprobare în cel mai scurt timp.

„În procesul de aplicare pentru diferite proiecte, ne-am confruntat cu problema că nu aveam o Strategie de dezvoltare a localității, unde să fie descrisă și argumentată problema, motiv din care de multe ori primeam un punctaj mic, sau chiar eram descalificați. Datorită suportului ADR Centru și Centrului de Informare pentru Autorităţile Locale/Solidarity Fun PL în Moldova am reușit nu numai să elaborăm Strategia de dezvoltare a comunei Țareuca și să avem un fundament pentru a aplica cu proiecte, dar am reușit să obținem o experiență bună de elaborare a analizei nevoilor comunei și de a întocmi o Strategie pentru dezvoltarea localității cu un Plan de acțiuni bine argumentat" a menționat dl Mihail Olari, primarul comunei Țareuca în cadrul ședinței Consiliului local din 26 septembrie 2016, cînd a fost aprobată Strategia.

ADR Centru rămîne în continuare la dispoziția Consiliilor Locale și a Primăriilor cu consultanța necesară pentru aplicații pe proiecte pentru accesarea fondurilor disponibile.

Activitatea constituie prima etapă a unui proiect pilot, prin care se intenţionează testarea ideii de acordare a suportului pentru autoritățile locale în procesul de elaborare a documentelor de planificare locală, aplicat pentru un număr restrîns de entităţi, după care, în următorii ani, să fie replicat în celelalte regiuni.