Nume
Parola
Vizualizări: 1569
La Bălți a avut loc un forum economic internațional, în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a IV-a
Bălți, 30 Septembrie 2016 — „Mizăm pe un parteneriat strategic cu partenerii noștri din România, Cehia, Polonia și alte state europene în domeniul dezvoltării regionale prin realizarea proiectelor comune la nivel de administrații publice locale, organizații neguvernamentale și antreprenori", a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, la ceremonia de inaugurare a Forumului economic cu genericul „Promovarea potenţialului economic şi crearea oportunităţilor de atragere a investiţiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord”, care a avut loc vineri, 30 septembrie, la Bălți, în contextul celei de-a IV-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

Forumul economic a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), în colaborare cu Agenţia pentru Dezvoltare a Austriei, Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (România). La eveniment au participat autorități publice locale, oameni de afaceri și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova, România, Polonia și Cehia. Evenimentul economic a reunit aproximativ 150 de invitați.

La deschiderea forumului au ținut discursuri vicepremierul, ministrul Economiei Octavian Calmîc; ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca; șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Pirkka Tapiola; ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță; ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, E.S. Artur Michałski; vice-mareșalul Voievodatului Polonia Mare (Wielkopolska, Polonia), Krzysztof Grabowski; directorul general al ADR Vest (România), Sorin Maxim; președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Leucă; directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

„Promovarea potențialului economic al Regiunii de Dezvoltare Nord ne va oferi posibilități de consolidare a legăturilor de colaborare cu partenerii din Uniunea Europeană și nu numai", a menționat vicepremierul Octavian Calmîc, remarcând totodată importanța organizării unor astfel de forumuri economice în regiunile de dezvoltare ale țării noastre.

Șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a subliniat importanța dezvoltării regionale în Europa și a precizat că Uniunea Europeană este dispusă să sprijine în continuare Republica Moldova pentru a deveni mai atractivă pentru investitorii străini. „Regiunea de Dezvoltare Nord are un potențial mare de creștere. Vom continua să susținem Republica Moldova pentru ca cetățenii acestui stat să aibă acces larg la piețele europene", a menționat E.S. Pirkka Tapiola.

Un discurs despre avantajele competitive și perspectivele de dezvoltare ale Regiunii de Dezvoltare Nord a prezentat directorul ADR Nord, Ion Bodrug. Totodată, directorul Ion Bodrug le-a mulțumit partenerilor ADR Nord implicați în organizarea forumului economic. „Avem deplina încredere că, prin organizarea acestui forumu economic, ADR Nord va reuși să stimuleze dezvoltarea socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord, prin reducerea dezechilibrelor de dezvoltare socio-economică în interiorul regiunii, precum și prin susținerea actorilor regionali în procesul de creare a parteneriatelor", a afirmat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

La rândul său, directorul general al ADR Vest din România, Sorin Maxim, s-a referit în discursul său la un șir de instrumente de creștere a competitivității la nivel regional. Cu acest prilej, directorul general precum și la colaborarea de până acum dintre Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova și Regiunea Vest a României.

În calitate de parteneri, la eveniment au participat Zona Economică Liberă „Bălți"; Filiala Bălţi a Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova; Royal HaskoningDHV; Agenția pentru Eficiență Energetică; Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălţi; Academia de Științe a Moldovei; Asociaţia Apicultorilor din Bălţi; Fundația Est-Europeană Moldova; Centrul regional CONTACT-Bălți; Agenția Turismului a Republicii Moldova; Asociația Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova; Oficiul Mareșalului Regiunii Wielkopolska, Polonia; Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO); Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM); Parcul Industrial „Răut".

Forumuri economice similare ADR Nord a organizat în octombrie 2015 și în martie 2012. La Forumul economic interregional moldo-român din 2012 au participat aproximativ 200 de oameni de afaceri și autorități centrale și locale, în mare parte din Regiunea Vest a României.
-------------------
Evenimentul Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a IV-a, este organizat de ADR Nord, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în colaborare cu Agenţia pentru Dezvoltare a Austriei, Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (România). Evenimentul se va desfășura în perioada 26 septembrie - 22 octombrie 2016, în mai multe localități din nordul Republicii Moldova.

www.adrnord.md