Nume
Parola
Vizualizări: 7502
Programul-pilot ”Femei în afaceri” lansat oficial
Chisinau, 7 Octombrie 2016 — Programul-pilot ”Femei în afaceri”, aprobat prin decizia guvernului din 16 august curent, a fort lansat ieri în cadrul Moldova Business Week-2016.

Lilia Palii, Secretar general al Guvernului, a salutat lansarea acestui proiect, având ferma convingere că femeile din Moldova dispun de un potențial mare, nevalorificat și pot contribui la dezvoltare economică a ţării.

Ea a subliniat că egalitatea de șanse este un aspect care se regăsește în Strategia de Dezvoltare a RM 2020, în alte documente de politici economice, elaborate de guvern. Potrivit afirmațiilor sale, dstele Comisiei Europene clasează RM în ce privește respectarea principiului egalități de gen, la un nivel mediu. Ea și-a exprimat speranța că pe parcurs de trei ani, perioadă în care va fi implementat programul-pilot, situația se va îmbunătăți, în special în zona rurală a țării.

Iulia Iabanji, director ODIMM, organizație care va implementa proiectul, a mulțumit tuturor partenerilor, care au contribuit la promovarea acestui program. În cadrul proiectului de suport vor benefica circa 400 de femei. Ajutorul se va acorda la diferite etape de activitate a întreprinderii: de inițiere a afacerii, de dezvoltare a acesteia până la afirmarea pe piață. Vor mai fi oferite diverse programe de educaţie antreprenorială şi promovate istoriile de succes cu implicarea femeilor de afaceri.

Iulia Iabanji a subliniat că beneficiarii vor primi granturi pentru accesarea serviciilor de consultanță în afaceri. Domeniile prioritare care vor benefica de suport sunt afacerile inovative, cele care presupun acordarea unor mărfuri sau servicii întreprinderilor mari, bazate pe valorificarea tradițiilor și meșteșugurilor populare, afacerile non agricole lansate în mediul rural și altele.

Va fi facilitat şi accesul femeilor la programele de finanţare şi susţinute iniţiativele de creare a reţelelor de antreprenoriat, în deosebi, a afacerilor cu potenţial de creştere, orientate spre export.

Am toată încrederea că peste trei ani statistica privind femeile antreprenoare se va schimba esențial, a adăugat Iulia Iabanji.

Programul are un buget de peste 51,5 mil. lei. Resursele financiare vor fi alocate din fonduri europene în cadrul Proiectului de asistenţă tehnică pentru implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

Confor datelor statistice, femeile constituie 52 la sută din totalul populaţiei Republicii Moldova, iar rata de ocupare a acestora este de aproximativ de 36,5%. Doar 27% din numărul total al femeilor au propria afacere.

Autor: Publicația Periodică „Monitorul Fiscal FISC.MD”

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă