Nume
Parola
Vizualizări: 1275
Autoritățile locale din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest formează rețeaua “Insulele Integrității”, pentru a lupta contra corupției
13 Octombrie 2016 — Astăzi, 50 de specialiști locali în domeniul anticorupției, reprezentanți ai autorităților locale și agențiilor anticorupție din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest s-au reunit la Chișinău, Republica Moldova, pentru a discuta despre transparența, integritatea, precum și provocările și soluțiile pentru responsabilizarea autorităților locale.

Ședința a fost convocată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fundația Partenerii pentru Dezvoltare Locală (FPDL). Această întâlnire tematică regională reprezintă, de asemenea, o continuare a activităților ediției a 8-a a Forumului ONG-urilor Mării Negre, organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

“Desigur, reprezentanți autorităților locale sunt primii care beneficiază de acest schimb de idei și bune practici, deoarece sunt aproape de cetățeni. Faptul că la eveniment participă autorități locale și funcționari publici din întreaga regiune ne face să credem că vor fi identificate cele mai bune soluții pentru a acoperi decalajul dintre diferitele părți interesate cu privire la acțiunile anticorupție la nivel local", a remarcat Valeria Ieșeanu, Specialistă de programe la PNUD Moldova.

Reprezentanții societății civile, autorităților locale și agențiilor anticorupție au convenit să formeze o rețea regională de campioni ai anticorupției la nivel local. Rețeaua va fi numită "Insulele Integrității" și va promova schimbul de experiență privind susținerea și implementarea inițiativelor de promovare a transparenței, integrității și responsabilității la nivel local.

Autoritățile locale sunt percepute ca fiind deosebit de vulnerabile la corupție din cauza puterii limitate, precum și rolului central în prestarea de servicii publice locale și acordarea permiselor și licențelor. Cu toate acestea, autoritățile locale sunt de asemenea prima instituție pe care cetățeanul o aude și cu care vorbește, astfel încât ele oferă o mare oportunitate pentru consolidarea încrederii și implicarea cetățenilor în deciziile care afectează viața oamenilor. Din acest motiv, PNUD, împreună cu partenerii săi, lucrează cu autoritățile locale care doresc să demonstreze că orașele pot fi libere de corupție și receptive.

Rețeaua "Insulele Integrității" tinde să demonstreze că lupta de succes contra corupției este posibilă. Membrii săi aspiră în comun să conducă sau să susțină instituții eficiente, care să răspundă nevoilor și așteptărilor cetățenilor.