Nume
Parola
Vizualizări: 3333
Gestionarea eficientă a banilor europeni-cheia proiectelor de succes
Edineț, 21 Octombrie 2016 — Grupul de Iniţiativă al Tinerilor Basarabeni din Bacău a organizat marți, 18 octombrie la hotel Florentina, mun. Edineț, Republica Moldova, trainingul: ”Gestionarea eficientă a banilor europeni-cheia proiectelor de succes”. La eveniment au fost prezenţi 20 de invitaţi printre care primari, viceprimari, consilieri raionali și specialişti în domeniul scrierii proiectelor pe programe europene.
Trainingul a fost condus de specialistul atragere fonduri europene,expertul CALM Octavii Ivanov. Au fost invitaţi reprezentanţii administraţiilor publice din raioanele de nord ale Republicii Moldova. Evenimentul a avut ca scop să adune la o masa rotundă reprezentaţii primăriilor de la nivel local acolo unde se întâlnesc deficienţe la capitolul redactare de proiecte. „Noi plecând din Republica Moldova in Romania, in calitate de studenti, am vazut acolo un alt nivel de dezvoltare social, fapt care ne-a facut ca sa venim in RM si sa implementam aceste noi tehnici si sa impartasim experienta primariilor din Romania.Au fost prezenţi primari din trei raioane: Edineț, Dondușeni și Briceni. Am avut ocazia să împărtăşim experienţele trăite, dar să şi constatăm ca unii primari au o experienţă bogată şi multe proiecte realizate cu succes. Principalele probleme cu care se confruntă comunele de peste Prut sunt de infrastructură şi ţin de asfaltarea drumurilor, de realizarea unui apeduct pentru alimentarea cu apa, a sistemelor de canalizare, a reţelelor de gaze, de amenajarea grădiniţelor si unităţilor de învăţământ şcolar, dar şi pentru menţinerea generaţiei tinere acasă“, a spus Ilie Baxan, preşedintele GITB Bacău.
La eveniment a fost invitat şi consilierul judeţean băcăuan Ion Cucerescu, care a făcut aprecieri referitoare la necesitatea înfrăţirilor şi acordurilor de colaborare între administraţiile locale aflate de-o parte şi alta a râului Prut. „Un avantaj pentru dumneavoastră ca reptrezentanţi ai administratii locale ar fi înfrăţirea cu o localitate de peste Prut. Aceste înfrătiri va pot aduce parteneriate pe toate domeniile, cum ar fi cultură, educaţie, sport şi desigur beneficii economice. Împreună cu o comună cu care sunteţi înfrăţiţi puteţi implimenta proiecte foarte serioase inclusiv pe fonduri europene. Un exemplu în acest sens este gradiniţa din satul Ruseştii Noi, din Ialoveni, care se construieşte cu ajutorul judeţului Dâmboviţa, în urma infratirii intre cele doua administraţii“, a spus consilierul judeţean Ion Cucerescu.