Nume
Parola
Vizualizări: 4081
INVITAȚIE DE PRESĂ
Chişinău, 5 Decembrie 2016 — Oficiul Avocatului Poporului invită jurnaliştii la masa rotundă pentru lansarea Studiului ”Respectarea drepturilor omului în prestarea serviciilor de asistență medicală urgentă prespitalicească din Republica Moldova”. Evenimentul va avea loc pe data de 6 decembrie 2016, cu începere de la ora 10.00, în sala de conferinţe a Hotelului Regency (Chisinău, strada Sfatul Ţării, 17).

Oficiul Avocatului Poporului şi-a stabilit printre priorităţile din activitatea sa în următorii ani monitorizarea respectării dreptului la sănătate în Republica Moldova. Drept temei pentru această decizie au servit constatările Instituţiei Ombudsmanului privind situaţia în sistemul ocrotirii sănătăţii, adresările tot mai frecvente ale persoanelor, semnalele din mass-media privind neregulile din domeniul vizat. Îngrijorările avocaţilor poporului sunt confirmate şi de rezultatele Studiului „Percepții asupra drepturilor omului în Republica Moldova”, elaborat în acest an de către Oficiul Avocatului Poporului în comun cu OHCHR, potrivit căruia, 62% din populația țării este de părere că statul nu asigură un acces egal tuturor cetățenilor la asistență medicală de calitate.

În mod special, Oficiul Avocatului Poporului a iniţiat monitorizarea gradului de respectare a drepturilor omului în activitatea serviciului de asistenţă medicală urgentă prespitalicească, efectuând o evaluare amplă a situaţiei actuale în acest domeniu prin studiul „Respectarea drepturilor omului în prestarea serviciilor de asistență medicală urgentă prespitalicească din Republica Moldova”.

La masa rotundă sunt aşteptaţi deputaţi, demnitari din cadrul ministerelor Sănătăţii, Educaţiei, Justiţiei, Finanţelor, Afacerilor Interne, conducători ai Consiliului Național de Evaluare și Acreditare a Spitalelor, Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă, CNA, CNAM, reprezentanţi ai autorităţilor publice raionale şi ai Universităţii de Medicină „Nicolae Testemiţanu”, experţi în domeniu.

Atât elaborarea studiului cât și desfășurarea evenimentului au loc cu susținerea financiară a proiectului „Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO) conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, co-finanțat și implementat de către Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), în cooperare cu Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii.

Secţia promovarea drepturilor omului,
relaţii internaţionale şi comunicare

022 23 48 00