Nume
Parola
Vizualizări: 5460
Calitatea datelor statistice din domeniul persoanelor cu dizabilități – subiectul unui studiu
Chișinău, 31 Decembrie 2016 — Rezultatele preliminare studiului Calitatea datelor statistice – condiție sine qua non pentru elaborarea politicilor sociale pe domeniul dizabilități au fost prezentate în cadrul mesei rotunde de evaluare a proiectului „Politici sociale în domeniul electoral orientate pe necesitățile speciale ale alegătorului cu dizabilități”, care a avut loc la 29 decembrie 2016, în incinta Summit Events din municipiul Chișinău.

Studiul este realizat de Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități și conține analiza cantitativă și calitativă a datelor statistice existente cu referință la persoanele cu dizabilități, la fel ca și unele concluzii și recomandări pentru eficientizarea utilizării resurselor publice în formularea unor politici în domeniul realizării drepturilor electorale a persoanelor cu dizabilități și interoperabilitatea bazelor de date gestionate în Republica Moldova.

În acest scop a fost realizat un sondaj în rândul autorităților de la nivel central, regional și local în perioada Noiembrie – Decembrie 2016. În calitate de instrument de cercetare demersul/chestionarul care a fost expediat prin poștă recomandată tuturor primăriilor din raioanele Orhei, Cahul și Edineț, la fel primăriilor din municipiile Bălți și Chișinău, primăriilor din UTA Găgăuzia, tuturor consiliilor raionale din Moldova, Comisiei Electorale Centrale, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă etc. În total, au fost expediate 200 de demersuri de acces la informații de interes public.

Întrebările din sondaj s-au referit în principal la numărul persoanelor cu dizabilități, dezagregarea acestora pe tipul de disabilitate, participarea acestora la procesul electoral, politicile implementate și cele preconizate a fi implementate în următorii 3 ani pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în viața socială dar și procesele electorale viitoare.

Autorii studiului s-au referit la faptul că deși demersurile au fost expediate încă în luna noiembrie 2016, pînă în prezent doar 46% din autoritățile vizate au răspuns la demersuri.

94% din totalul autorităților, care au răspuns la demersuri, dețin date parțiale cu referință la referitor la informația solicitată și operează cu date cantitative și nu calitative, iar 6% au făcut referință la alte surse, neprezentînd datele solicitate.
Din datele care au fost prezentate pînă la moment, autorii studiului fac următoarele concluzii:
• Lipsa a mai mult de 50% din răspunsuri la demersurile noastre ne face să ne gîndim ca autoritățile nu dețin aceste date sau nu sunt cointeresate să le colecteze / furnizeze;
• Datele statistice existente nu sînt relevante, deoarece nu ajută autoritățile sa formuleze politici sociale coerente ce ar corespunde necesităților reale;
• Autoritățile centrale, în mare măsură, dețin date statistice generale cu referință la persoanele cu dizabilități, dar aproape nu dețin date dezagregate pe tipul de dizabilități și localizarea geografică a persoanelor cu dizabilități.

În recomandări autorii menționează:
• Colectarea datelor statistice trebuie făcută în mod centralizat de către Autoritățile Publice, iar această activitate nu impune cheltuieli suplimentare semnificative;
• Rezultatele colectate ar trebui incluse în într-o bază de date unică, elaborată în baza Registrul de Stat al Populației, cu acces limitat al funcționarilor la date cu caracter personal, în limita competențelor de serviciu.

Rezultatele finale vor fi incluse într-un raport deplin, care va fi făcut public în luna ianuarie 2017.

Pentru informații suplimentare:
Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com
Vitalie Meșter, Director CAJPD, +373 69891091, vitalie.mester@gmail.com

Acest proiect este realizat de Alianța INFONET, în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova, Asociația MOTIVAȚIE din Moldova, Asociația Surzilor din Moldova, Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „Low Vision”, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.