Nume
Parola
Vizualizări: 1597
Extinderea apeductului magistral Bălți-Sângerei va crea condiții de asigurare cu apă de calitate pentru 28 de localități din raioanele Sângerei și Telenești
Sângerei, 24 Februarie 2017 — Realizarea unui proiect de asigurare cu apă potabilă va crea condiții de acces la apă de calitate pentru 17 sate din raionul Sângerei, inclusiv orașul Sângerei. Totodată, proiectul va oferi posibilitate de conectare la apă potabilă sigură pentru încă nouă localități rurale și una urbană din raionul Telenești.

Astfel, în vederea inițierii implementării propriu-zise a proiectului „Apeduct Bălți-Sângerei, etapa III și stația de tratare”, membrii unei comisii de monitorizare a noilor proiecte de dezvoltare regională care, pentru anul 2017, au obținut finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR), au efectuat vineri, 24 februarie, o primă vizită în cadrul proiectului.

La Sângerei, șeful Serviciului managementul proiectelor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Victor Caun, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și specialiști în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor s-au întâlnit cu reprezentanții Consiliului Raional și primăriile partenere, pentru a estima împreună nivelul de pregătire pentru inițierea implementării proiectului.

Potrivit reprezentanților Consiliului Raional Sângerei, prin implementarea acestui proiect se dorește crearea accesului la apă potabilă de calitate pentru aproape 40 de mii de locuitori din raionul Sângerei, creându-se totodată o similară oportunitate și pentru 10 localități din raionul vecin, Teleneşti, care intră în componența Regiunii de Dezvoltare Centru.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a subliniat că accesul la sursele sigure de apă potabilă este unul dintre cele mai importante priorități în domeniul infrastructurii la nivel național, întrucât apa potabilă înseamnă sănătatea cetățenilor.

În cadrul proiectului vor fi construiți 13.244 m de apeduct magistral ce va lega orașele Bălţi de Sângerei şi un branşament de 4.891 m spre satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei. Totodată, vor fi construite o staţie de pompare, trei castele de apă, și o staţie de tratare a apei.

Valoarea totală a proiectului este de 39.503.97 0 de lei, din care 116.970 de lei reprezintă contribuția Consiliului Raional Sângerei. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 6.500.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017. Proiectul va fi implementat în decurs de 24 de luni.

Menționăm că parteneri în cadrul proiectului sunt Consiliul Raional Teleneşti, Primăria orașului Sângerei, Primăria comunei Bilicenii Vechi, Primăria comunei Grigorăuca, Primăria comomunei Ciuciueni, Primăria comunei Iezărenii Vechi, Primăria comunei Copăceni, Primăria comunei Prepeliţa, Primăria comunei Bilicenii Noi și Primăria comunei Sângereii Noi.

Precizăm că obiectivele proiectului „Apeduct Bălți-Sângerei, etapa III și stația de tratare” sunt o continuare a unui proiect similar realizat de ADR Nord în anul 2013. Este vorba de proiectul „Finalizarea construcției apeductului magistral Bălți-Sîngerei cu ramificații comunitare”.

În anul 2017, ADR Nord va implementa 12 proiecte de dezvoltare regională cu finanțare din FNDR. Astfel, pentru activitățile de realizare a acestor proiecte, a fost aprobată, prin Decizia nr. 1/17 a CNCDR din 27 ianuarie 2017, alocarea a 69.500.002 de milioane de lei.

www.adrnord.md