Nume
Parola
Vizualizări: 5865
Orientări strategice PLAM– Scenarii posibile de dezvoltare a municipiului Bălți
Bălti, 24 Februarie 2017 — În contextul elaborării Planului Local de Acțiune pentru Mediu (PLAM), Asociația obștească „Caroma Nord” în colaborare cu Primăria Bălți au desfășurat al doilea atelier de lucru la data de 24 februarie 2017.

Scopul acestui atelier de lucru a fost realizarea unei analize a situației economice, sociale și demografice a municipiului Bălți în vederea identificării nevoilor existente, dar și a oportunităților de dezvoltare la nivel local, precum și de conștientizare a principalilor actori (reprezentanți ai administrației publice locale, instituțiilor abilitate, mediului academic și societății civile) de faptul că viitorul plan de acțiune pentru mediu va trebui să reflecte în mod real problemele, nevoile și oportunitățile de dezvoltare economică, socială, culturală, la nivel local și regional.

În perioada decembrie 2016 – februarie 2017 a fost realizată o analiză a situației economice, sociale, demografice, a infrastructurii tehnico-edilitare și a factorilor de mediu, cât și a oportunităților de dezvoltare existente la nivel local de către Eduard Nedelciu, expert în politici internaționale de mediu și dezvoltare durabilă, University of Iceland, Reykjavík și Sebastian Țoc, expert în politici sociale, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, București.

Aceste analize au fost bazate utilizând materiale ce conțin date statistice oferite de Agenția Ecologică Bălți. De asemenea, a fost realizat un studiu sociologic de tip cantitativ în vederea interogării percepției populației din Bălți cu privire la problemele de mediu ale orașului ce afectează calitatea vieții, precum și prioritățile pentru elaborarea Planul Local de Acțiune pentru Mediu. Nu în ultimul rând au fost analizate o serie de date statistice oficiale. Rezultatele acestor analize pot fi consultate în documentele de pe site-ul primăriei Bălți.

Datele, informațiile, observațiile și comentariile rezultate ca urmare a două ateliere și numeroase întâlniri de lucru au fost structurate într-o bază de date care sintetizează nevoile și problemele identificate la nivelul municipiului Bălți din punct de vedere social, economic, educațional, al stării de sănătate, al infrastructurii tehnico-edilitare (rutieră, transport public, rețele de apă, canalizare, electrice, de gaz, termice, iluminat public, managementul deșeurilor, eficiența energetică, acces la internet, parcuri, spații verzi), infrastructurii de turism/agreement etc.

Toate aceste informații vor fi valorificate în cadrul procesului de elaborare a Planului Local de Acțiune pentru Mediu (PLAM), contribuind la fundamentarea analizei socio-economice și a Strategiei de Dezvoltare Durabilă 2017-2020 a municipiului Bălți.

Evenimentul este realizat în cadrul proiectului“Creșterea gradului de implicare a societății civile în procesul de protecție a mediului și responsabilizarea factorilor decizionali prin crearea Coaliției de Mediu în municipiul Bălți și promovarea valorilor europene de mediu”.

Acestă activitate este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin AO Caroma Nord și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.”