Nume
Parola
Vizualizări: 1771
ADR Nord elaborează un program de dezvoltare a infrastructurii de afaceri pentru nordul Moldovei
Bălți, 3 Martie 2017 — ADR Nord în parteneriat cu Asociația obștească „Pro-Business Nord” au organizat vineri, 3 martie, cea de-a treia ședință a Grupului de lucru regional sectorial (GLRS) pentru elaborarea Programului regional sectorial (PRS) în domeniul dezvoltării infrastructurii de afaceri în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. La eveniment au participat reprezentanți autorități publice centrale și locale, ai organizațiilor neguvernamentale și specialiști ADR Nord.

Membrii GLRS s-au întrunit în ședință pentru a se familiariza cu progresul înregistrat la elaborarea Programului, să stabilească activitățile pentru realizarea PRS și să identifice idei de proiecte posibile în domeniul dezvoltării infrastructurii de afaceri. Totodată, au fost prezentate fișele raionului / municipiului în privința potențialului economic și investițional. Activitățile desfășurate au fost derulate de către Inga Cojocaru, șefa Secției Planificare Strategică și Programare din cadrul ADR Nord, și Mariana Cebotari, specialistă în planificare strategică și programare la ADR Nord.

Valentina Țapiș, șefa Direcţiei politică și cooperare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), a remarcat prezența impunătoare a membrilor GLRS, mulțumimndu-le participanților la ședință pentru interesul manifestat. „Prezența mea aici, în calitatea mea de coordonator, mă obligă să monitorizez ce se întâmplă în regiuni, care sunt preferințele și direcțiile prioritare. În cazul dacă vor fi anumite neînțelegeri sau doleanțe, le voi raporta colegilor mei erarhic superiori - ministru, viceministru - pentru ca în final să avem un document care să corespundă necesităților regiunii și să avem o dezvoltare echilibrată așa cum ne dorim”, a relevat reprezentanta MDRC.

„Apreciem înalt lucrul care s-a făcut până acum în echipă. Subliniez și de această dată faptul că noi trebuie să avem simțul proprietății față de documentul strategic pe care îl elaborăm. Documentul va fi supus consultărilor publice în luna mai, după care va propus pentru aprobare membrilor Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord. Totodată, vom avea în vedere și propunerile de îmbunătățire a conținutului acestui document parvenite de la colegilor din Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) și Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM)”, a menționat dirtectorul ADR Nord, Ion Bodrug.

În rezultatul Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, cele mai multe proiecte în domeniul infrastructurii de afaceri sunt în Regiunea de Dezvoltare Nord. Respectivele proiecte pot obține finanțare nu doar din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, dar și din fonduri externe.

Menționăm că, în luna aprilie 2016, Letonia a oferit suport în procesul de elaborare a PRS în domeniul Infrastructura de afaceri. Atunci, membrii delegației letone din componența căreia au făcut parte 10 reprezentanți ai autorităților centrale, locale și antreprenori au prezentat practicile de succes din Letonia în sectorul Infrastructura de afaceri și au stabilit obiectivele de dezvoltare ale mediului de afaceri în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Regiunea de Dezvoltare Nord deja are aprobate cinci PRS în domeniile Alimentarea cu apă și canalizare, Eficiența energetică în clădirile publice, Managementul deșeurilor solide, Drumuri regionale și locale – elaborate cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) – și Sporirea atractivității turistice (elaborat de ADR Nord).

ȘCOALĂ DE AFACERI

În debutul ședinței, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, i-a anunțat pe membrii GLRS pentru elaborarea PRS în domeniul dezvoltării infrastructurii de afaceri că, spre sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie, AOAM va iniția cursuri speciale în cadrul unei școli de afaceri pentru circa 200 de tineri din regiune, cu vârste de la 18 la 35 de ani. Membrii GLRS sunt îndemnați să recomande tineri businessmeni din raioanele de nord pentru participare. Din fiecare raion vor fi selectați între 10 și 15 tineri întreprinzători. În cadrul școlii de afaceri vor fi prezentate programe de accesare a finanțărilor și granturilor, astfel încât tinerii să cunoască ce poate oferi statul și donatorii pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu.

www.adrnord.md