Nume
Parola
Vizualizări: 2894
Clădirile a 4 licee din Regiunea Centru vor fi eficientizate energetic cu suportul Guvernului German și al UE
23 Martie 2017 — Astăzi, 23 martie, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a fost gazda unui șir de ședințe care au întrunit reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Echipei de audit, dar și beneficiarii proiectelor de eficiență energetică din Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC) , selectate pentru finanțare din sursele Uniunii Europene prin intermediul GIZ.

Această activitate a fost planificată după ce la începutul lunii decembrie 2016 a fost inițiat auditul energetic cu suportul Guvernului German pentru 4 obiective din Regiunea de Dezvoltare Centru și anume: LT Alexei Mateevici din or.Șoldănești, LT Holercani din s.Holercani, rl Dubăsari, LT Mihai Eminescu din mun.Ungheni și LT Ion Vatamanu din mun.Strășeni.

Auditul energetic al obiectivelor respective, finanțat din sursele Gurvernului German, a fost efectuat de companii locale, selectate în baza unui concurs lansat de GIZ în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova". Astfel, pe parcursul zilei de astăzi, specialiștii secției Managementul proiectelor din cadrul ADR Centru au invitat beneficiarii celor 4 proiecte de eficiență energetică pentru a identifica măsurile prioritare de reabilitare a obiectivelor în cauză din punct de vedere al eficienței energetice pasibile de finanțare din sursele oferite de către Uniunea Europeană.

Oleg Secrieru, Șef Secție Managementul proiectelor, a menționat importanța acestor ședințe și a îndemnat beneficiarii proiectelor să manifeste responsabilitate maximă în stabilirea priorităților de realizare a măsurilor de eficiență energetică. „În baza activităților bine stabilite în cadrul ședinței de astăzi vom avea proiecte tehnice calitative, care vor permite realizarea cu succes a inițiativelor de eficientizare energetică a edificiilor selectate", a menționat Dl. Secrieru

Valentina Pleșca, Consultant național GIZ, a salutat participanții din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei și a accentuat faptul că este foarte important că s-a ajuns la etapa în care are loc inițierea propriu-zisă a proiectelor. „Dacă vom stabili corect, în cadrul ședinței de astăzi, rolul și responsabilitățile fiecărei părți, atunci putem considera că am pus o bază puternică în inițierea și realizarea proiectelor care sunt o necesitate pentru fiecare din instituțiile selectate." a conchis Dna Pleșca.

Eficientizarea energetică a clădirilor liceelor din Regiunea Centru, menționate mai sus, va spori calitatea condițiilor pentru elevi și profesori, dar și va conduce la reducerea cheltuielilor din bugetele locale prevăzute pentru asigurarea confortului termic din aceste instituții de învățămînt.