Nume
Parola
Vizualizări: 1754
Banii din FNDR vor fi redistribuiți spre proiectele gata de lansare
Chișinău, 27 Martie 2017 — Mijloacele financiare ale Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) vor fi distribuite prioritar proiectelor de dezvoltare ce în prezent sunt gata de lansare. Decizia a fost luată de membrii Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) desfășurată luni, 27 martie, la Chișinău. Oficialii au comunicat că proiectele ce nu sunt pregătite pentru lansare vor beneficia de finanțate în a doua jumătate a anului curent sau chiar în anul 2018.

În acest context, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a precizat că scopul este de a eficientiza distribuirea mijloacelor financiare din Fondul Național de Dezvoltare Regională și a spori realizarea eficientă a proiectelor.

„În urma vizitelor în localitățile în care urmau să înceapă proiectele am constatat că autoritățile locale nu sunt suficient de pregătite pentru lansarea proiectelor. Pentru a nu tergiversa perioada de inițiere a lucrărilor propriu-zise și a reuși valorificarea banilor din Fond, alocați pentru anul curent, am decis să redistribuim sursele financiare către proiectele pregătite și gata de lansare", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul ședinței CNCDR.

De asemenea, ministrul a vorbit și despre faptul că au fost purtate discuții cu beneficiarii proiectelor și s-a convenit că proiectele urmează a fi îmbunătățite și ulterior finanțate.

Astfel, trei milioane de lei ce urmau a fi alocați pentru construcția unui incubator de afaceri în raionul Criuleni vor fi redistribuiți pentru reabilitarea drumului de acces Clișova-Suhuluceni-Leușeni-Verejeni (L-326.M2), iar o altă sumă de șase milioane de lei destinată construcției Centrului de inovare și transfer tehnologic din Bălți va fi redirecționată spre finalizarea construcției Centrului Creativ-Inovativ PRO Cariera (Otaci).

„În cazul proiectelor ce urmează a fi cofinanțate din alte fonduri naționale sau cu suportul partenerilor de dezvoltare, acestea vor fi inițiate doar când vom avea certitudinea că există surse sigure de finalizare a proiectelor", a precizat ministrul Vasile Bîtca.

În cadrul ședinței reprezentanții MDRC au prezentat indicatorii de monitorizare a implementării Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și au discutat despre realizarea obiectivului de dezvoltare echilibrată și durabilă în toate regiunile de dezvoltare ale țării.

27 martie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor