Nume
Parola
Vizualizări: 1734
Amendament la acordul de parteneriat în cadrul proiectului de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa
Bălți, 27 Aprilie 2017 — Un amendament la acordul de parteneriat în cadrul proiectului „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”a fost semnat miercuri, 26 aprilie, de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și primarul comunei Risipeni, Dmitri Mosoreti.

Respectivul amendament îi va permite Primăriei comunei Risipeni, în calitate de cofinanțator, să acopere eventuale cheltuieli pentru lucrările neplanificate în cadrul proiectului.

Proiectul de la Risipeni a fost lansat în 2014. Valoarea totală estimativă a proiectului este de 11 776 067,80 de lei, oferiți de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Până în prezent, au fost valorificați 7 848 422,38 de lei pentru construirea a 21,815 km de apeduct. Pentru lucrările planificate în anul 2017, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat alocarea, din FNDR, a 3 927 645,42 de lei pentru achizitionarea și montarea stației de tratare a apei.

Grație acestui proiect, aproximativ 2200 de locuitori ai satelor Risipeni și Bocșa, localități ce intră în componența comunei Risipeni, vor beneficia de apă potabilă la robinete, utilizând tehnologii prietenoase mediului.

În raionul Fălești se atestă cea mai gravă situaţie din Regiunea de dezvoltare Nord în privința calității apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor de mină conţine fluor ce depăşeşte de 2-3 ori limitele admise de normele sanitare. În satul Risipeni, de exemplu, nu sunt rezerve suficiente de apă nici în fântânile de mină, locuitorii fiind nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari pentru a transporta apă potabilă.

www.adrnord.md