Nume
Parola
Vizualizări: 9544
Utilizarea extinsă a biomasei solide a adus Republicii Moldova tehnologii noi, locuri de muncă și securitate energetică sporită
28 Aprilie 2017 — Producerea de energie regenerabilă în Republica Moldova a crescut de la 4% la peste 14% din consumul intern de energie în doar câțiva ani, în mare parte datorită susținerii Uniunii Europene, prin intermediul Proiectului Energie și Biomasă. Cu toate acestea, preocuparea pentru securitatea și eficiența energetică și producerea energiei proprii, din surse regenerabile, rămâne una esențială pentru Republica Moldova.
Perspectivele pieței de energie din biomasă după anul 2017, când se încheie Proiectul Energie și Biomasă în Moldova, au fost discutate în cadrul unui club de presă cu participarea Viceprim-Ministrului, Ministrului Economiei, Octavian Calmîc, Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, și a Coordonatoarei Rezidente ONU, Reprezentantei Permanente PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva.
„Fiind cea mai accesibilă sursă de energie regenerabilă în ţară, biomasa este prima opțiune atunci când vorbim de promovarea regenerabilelor. Aceasta deja asigură mai mult de jumătate din energia primară produsă în Republica Moldova și preocuparea principală a Guvernului va fi asigurarea bunei funcționări a tuturor elementelor acestei piețe”, a declarat Octavian Calmîc. „Astfel, calitatea biocombustibilului, disponibilitatea materiei prime, planificarea corectă a achizițiilor și livrărilor în instituțiile publice vor fi câteva din prioritățile Ministerului Economiei pentru următoarea perioadă”, a precizat oficialul.
Spre deosebire de alte tehnologii de producere a energiei regenerabile, biocombustibilul are potențial mare de generare a locurilor de muncă. Cele cca 100 de întreprinderi producătoare de biocombustibil au generat peste 300 de noi locuri de muncă în Republica Moldova, iar în țările Uniunii Europene, peste 280 de mii de persoane activează în sectorul combustibilului din biomasă solidă.
„Finanţat de Uniunea Europeană, Proiectul Energie şi Biomasă reprezintă o parte din pachetul comprehensiv de investiţii al UE în dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova prin diversificarea surselor energetice şi fortificarea securităţii energetice. Uniunea Europeană oferă suport pentru ca toţi cetăţenii din ţară să beneficieze de energie sigură, sustenabilă şi la preţuri accesibile”, afirmă Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Dezvoltarea sectorului de consum de energie din biomasă, dar şi a pieței de biocombustibil solid în Moldova a adus cu sine transferul și implementarea unor tehnologii moderne, prietenoase mediului și a crescut calitatea vieții în comunitățile rurale, înscriindu-se astfel în prioritățile Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, aprobate de toate țările membre ONU, susține Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă PNUD în Moldova.
„Sectorul rural poate avea beneficii enorme în rezultatul dezvoltării corecte a industriei biocombustibililor. Aceasta va asigura crearea de noi locuri de muncă şi surse de venit în sate. Extinderea pieţei de producere a biocombustibililor în comunităţile rurale va atrage, la rândul său, noi prestatori de servicii. Astfel va fi creat efectul de multiplicare ce va ajuta la dezvoltarea rurală, va diminua sărăcia energetică şi, nu în ultimul rând, va spori securitatea energetică a ţării şi va reduce dependenţa de importurile de gaze şi petrol”, susţine Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU, Reprezentantă Permanentă PNUD în Republica Moldova.
Republica Moldova s-a angajat să asigure 17% din consumul intern de energie din surse regenerabile, iar în anul 2015 a atins deja cota de 14,7% (potrivit BNS), dintre care 92% este produsă din biomasă.
Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului , implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro).
Mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă găsiţi pe www.biomasa.md şi pe pagina de Facebook .