Nume
Parola
Vizualizări: 1993
A fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”
Bălți, 11 Mai 2017 — Ceremonia de semnare a contractului de finanțare în cadrul proiectului „Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2” a avut loc joi, 11 mai, în incinta ADR Nord. Semnăturile pe document și le-au pus directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și președintele Consiliului raional Fălești, Iraida Bînzari.

Prin realizarea acestui proiect de dezvoltare regională se urmărește crearea soluțiilor locale și regionale pe termen mediu și lung pentru asigurarea cu apă potabilă din râul Prut a circa 18 mii de locuitori din orașul Fălești, contribuindu-se astfel la dezvoltarea economică, protecția mediului și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În perspectivă, proiectul prevede crearea condiţiilor pentru conectarea la apeduct a încă 69 de localităţi din raionul Făleşti şi 5 localități din raioanele Ungheni şi Glodeni.

În cadrul proiectului va fi construită porțiunea de apeduct Taxobeni-Fălești, cu o lungime de 18,8 km, parte a apeductului Prut-Fălești. De asemenea, populația din regiune va fi informată despre utilizarea durabilă a apei, avându-se în vedere aspecte sociale, economice şi de mediu.

Conform cererii de finanțare, valoarea totală a proiectului este de 57.573.080 de lei, din care 40.000.000 de lei sunt solicitați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 7.000.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017. Lucrările de construcție-montaj în cadrul proiectului urmează a fi realizate în decurs de 12 luni. Proiectul va fi implementat integral în decurs de 36 de luni.

Autoritățile locale susțin că în multe localități din raionul Fălești, dar și în unele localități din raioanele Ungheni și Glodeni nu există sisteme eficiente de alimentare cu apă potabilă și servicii de canalizare. Majoritatea locuitorilor este nevoită să se alimenteaze cu apă din fântânile de mină. Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică Fălești, 95% din fântânile de mină şi arteziene nu corespund cerinţelor şi standardelor cu privire la apa potabilă. În rezultat, 85-90% din copii suferă de fluoroză dentară, iar din cauza apei poluate au loc anual 950-1850 de decese premature. Astfel, în ţările Uniunii Europene speranța de viață este de 74,9 de ani, în Republica Moldova de 69,4 de ani, iar în raionul Făleşti este de numai 67 de ani.

Menționăm că lucrările de construire a apeductului Prut-Făleşti au demarat încă în anul 1984, însă nici până în prezent apa potabilă din râul Prut nu a ajuns în casele făleștenilor. Anii trecuți, ADR Nord a implementat în raionul Fălești două proiecte de dezvoltare regională ce țin de domeniul Aprovizionare cu apă și sanitație. Este vorba de proiectele „Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut” și „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”. Prin intermediul noului proiect, autoritățile locale din Fălești și-au propus să facă următorii pași în vederea îndeplinirii obiectivul major pe care și l-au propus.

www.adrnord.md