Nume
Parola
Vizualizări: 2064
Programul regional sectorial în domeniul Infrastructura de sprijin a afacerilor în Regiunea de dezvoltare Nord, prezentat în cadrul unei ședințe de consultare publică
Bălți, 25 Mai 2017 — Autoritățile publice locale (APL) și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din Regiunea de dezvoltare Nord (RDN) s-au reunit joi, 25 mai, în cadrul unei ședințe de consultare publică pentru a pune în discuție Programul regional sectorial (PRS) în domeniul în domeniul Infrastructura de sprijin a afacerilor, document strategic elaborat de ADR Nord ce urmează a fi aprobat la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD) Nord din 9 iunie 2017.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), specialiști ai ADR Nord, reprezentanți ai Ministerului Economiei, ai Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), ai organizațiilor neguvernamentale, ai Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și APL de nivelurile I și II din regiune.

La deschiderea ședinței de consultare publică, Dorin Andros, secretar de stat în cadrul MDRC, a accentuat importanța unor astfel de activități, menționând că documentul strategic prezentat astăzi este unul bun, urmând a fi ajustat și perfecționat. „A venit timpul când trebuie să ne axăm tot mai mult pe inițiativele de dezvoltarea economică, urmând ca și proiectele de infrastructură să fie privite prin această prismă”, a accentuat secretarul de stat Dorin Andros. De asemenea, susținere pentru promovarea și îmbunătățirea documentului strategic prezentat astăzi au exprimat Valentina Țapiș – șefa Direcției politică și dezvoltare regională a MDRC, Mihaela Savin – consultant în cadrul aceleiași Direcții, Svetlana Țurcanu – șefa Direcției politici de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi comerț a Ministerului Economiei, și Vitalie Zaharia – directorul MIEPO.
 
La rândul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a apreciat pozitiv implicarea activă a membrilor grupului de lucru regional în procesul de elaborare a PRS în domeniul Infrastructura de sprijin a afacerilor în Regiunea de dezvoltare Nord, document care, în perspectivă, poate contribui semnificativ la atragerea investițiilor în regiune. „Acum suntem la etapa de consultări publice, după care documentul strategic despre care vom discuta urmează a fi aprobat de către membrii CRD Nord. Ne dorim ca și acest document strategic să fie unul viabil, pe care să-l implementăm”, a menționat directorul ADR Nord.
 
În cadrul discuțiilor, specialiștii ADR Nord s-au referit la rolul, pentru Regiunea de dezvoltare Nord, a documentului strategic supus consultărilor publice, prezentând proiectul PRS. Specialiștii ADR Nord au prezentat publicului și conceptele de proiecte posibile în domeniul Infrastructura de sprijin a afacerilor în Regiunea de dezvoltare Nord. La finalul ședinței de consultare publică, directorul Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Vitalie Zaharia, a prezentat Catalogul proiectelor investiționale al Republicii Moldova.

Toate propunerile înregistrate în cadrul ședinței vor fi analizate și integrate în textul Programului.

Regiunea de dezvoltare Nord deja are aprobate cinci PRS în domeniile Alimentarea cu apă și canalizare, Eficiența energetică în clădirile publice, Managementul deșeurilor solide, Drumuri regionale și locale - elaborate cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) - și Sporirea atractivității turistice, elaborat de ADR Nord.

Menționăm că, în rezultatul Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, organizat de MDRC, cele mai multe proiecte în domeniul infrastructurii de afaceri sunt în Regiunea de dezvoltare Nord. Respectivele proiecte pot obține finanțare nu doar din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, dar și din fonduri externe.

www.adrnord.md