Nume
Parola
Vizualizări: 4570
Primarul care a ”uitat” un copilul orfan în spitalul de psihiatrie, condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare.
Chișinău, 17 Iunie 2017 — Primarul care a ”uitat” un copilul orfan în spitalul de psihiatrie, condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare. Cazul a ajuns în atenția procurorilor după intervenția angajaților Oficiului Avocatului Poporului sau Centrului pentru Drepturile Omului de atunci.
Aceștia au aflat despre minorul ținut ilegal în spitalul de psihiatrie Chișinău în cadrul unei vizite de monitorizare efectuată la această instituție în noiembrie 2014. La acel moment copilul se afla în spitalul de psihiatrie deja de patru luni. Asta în condiţiile în care perioada de tratament prescrisă de medic a fost de 21 de zile.
Minorul a fost plasat în spitalul de psihiatrie de către primarul satului în care acesta locuia. Însă primarul, care era reprezentantul legal al copilului, a ”uitat” de el și nu a întreprins acțiunile necesare după expirarea termenului de tratament.
Instituția Ombudsmanului s-a sesizat din oficiu pe acest caz și a solicitat Procuraturii să-l examineze sub aspect penal. (http://ombudsman.md/…/default/files/doc_adv_page/analiza.pdf; http://www.comunicate.md/index.php…
http://e-sanatate.md/…/un-copil-a-fost-uitat-opt-luni-intr-…
http://jurnal.md/…/minor-orfan-uitat-in-spitalul-de-psihia…/
http://unimedia.info/…/copil--uitat-intr-o-clinica-de-psihi…)
Primarul a fost pus sub învinuire, iar prima instanță l-a achitat. Procurorii au contestat însă decizia la Curtea de Apel, care l-a condamnat pe edil la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii timp de 5 ani.