Nume
Parola

Fă-ți cont de companie/organizație pentru a-ți crește prezența în presă și mediul online

  • 10 612 comunicate de presă
  • 135 instituţii/companii înscrise
  • 328 jurnalişti înscrişi
  • 471 utilizatori înscrişi
Vizualizări: 96
22 Ianuarie 2021 — Principiile de bază ale organizării și funcționării administrației publice locale din Republica Moldova sunt descentralizarea și autonomia locală consfințite în Constituție, mai multe documente de politici și legi, realitatea însă ne arată cu totul altceva. Deși mai multe bunuri (cariere de extragere a mineralelor utile, păduri, terenuri ale fondului apelor etc) fac parte din patrimoniul public, acestea sunt amplasate pe teritoriul pe care îl administrează autoritatea publică locală și APL nu poate interveni și nici nu poate beneficia de aceste bogății.
Vizualizări: 242
21 Ianuarie 2021 — Agenția Națională de Integritate (ANI) a decis începerea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese de către primarul satului Bardar Valeriu Rață. Motivul invocat de ANI este că Valeriu Rață a deținut funcția de administrator al unei firme timp de câteva luni după alegerea sa în funcția de ales local.

Vizualizări: 288
20 Ianuarie 2021 — La 20 ianuarie, primarii din raionul Ialoveni s-au întrunit în cadrul unei ședințe pentru a aborda mai multe subiecte privind situația pandemică, bugetele locale, plafonarea taxelor locale, privarea localităților din acest raion de unele fonduri ale statului, dar și unele decizii ale Agenției Naționale de Integritate (ANI) ce vizează activitatea aleșilor locali.

Potrivit primarului de Nimoreni Andrei Covali, președintele Rețelei Primarilor Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) din acest raion, din discuțiile cu reprezentanții Inspectoratului Fiscal s-a înțeles că primăriile care au aprobat taxele locale până la data de 22 decembrie 2020 nu vor fi afectate de noile prevederi legislative ce vizează plafonarea taxelor locale.
Vizualizări: 359
20 Ianuarie 2021 — În pofida faptului că a fost marcat de pandemie, anul 2020 a adus mai multe realizări pentru comuna Sărata Veche, Fălești (satele Sărata Veche, Sărata Nouă și Hitrești). Toate se datorează liderului acestei comunități care, alături de echipa sa, dar și de cetățeni au identificat priorități și soluții pentru ca oamenii să trăiască măcar puțin mai bune.
Vizualizări: 432
20 Ianuarie 2021 — Asistența directă a Uniunii Europene către localitățile și primăriile Republicii Moldova a fost unul dintre subiectele abordate de președintele statului Maia Sandu în cadrul întrevederilor cu oficialii europeni.

„Cooperarea și asistența directă de la UE către localități și primării este la fel de importantă pentru Republica Moldova precum integrarea continuă în domeniile economic, energetic, de protecție a mediului și al serviciilor”, a menționat Maia Sandu în cadrul întrevederii cu Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.
Vizualizări: 405
19 Ianuarie 2021 — CINE VA RĂSPUNDE PENTRU DOSARELE INTENTATE ABUZIV ÎMPOTRIVA PRIMARILOR INCOMOZI, SĂNĂTATEA PIERDUTĂ ȘI VIEȚILE DISTRUSE DE PROCURORI?
„Dacă există vreun primar care a fost presat de către procurorii Procuraturii Anticorupție atunci acesta are dreptul să facă declarații.
Vizualizări: 286
18 Ianuarie 2021 — Alocarea resurselor financiare ale statului pe criterii politice autorităților publice locale subminează autonomia locală, încalcă drepturile cetățenilor care nu beneficiază de aceste acumulări la bugetul național și reduce din șansele de dezvoltare ale Republicii Moldova. Despre aceste abateri, dar și despre eforturile pe care le fac autoritățile publice locale pentru a crea condiții în localitățile pe care le reprezintă vorbim în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM” cu directorul executiv al Congresului Viorel Furdui, expertul CALM Alexandru Morcov, primarul municipiului Cahul, vicepreședinte al CALM Nicolae Dandiș și primarul satului Palanca, Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM Larisa Voloh.
Vizualizări: 451
14 Ianuarie 2021 — Încă de la sfârșitul anului trecut APL-urile au semnalat despre mai multe inițiative ce ar putea submina autonomia locală, printre acestea fiind plafonarea taxelor locale sau alocarea resurselor financiare ale statului pe criterii politice. Despre oportunitățile și provocările ce stau în fața autorităților locale a discutat Natalia Zaharescu cu directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui în cadrul emisiunii „Nodul Gordian” de la postul de radio Radio Chișinău.
Vizualizări: 550
14 Ianuarie 2021 — În vederea consolidării relațiilor speciale dintre colectivitățile locale din cele două țări, la inițiativa CALRRM (Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova), alcătuit din Asociația Comunelor din România ACoR și Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova CALM, în semestrul II al anului curent se va desfășura Adunarea generală a CALRRM, la Sibiu. Ne exprimăm speranța că atunci va fi posibilă participarea fizică a primarilor din Republica Moldova și din România.
Vizualizări: 506
14 Ianuarie 2021 — REFORMA APL ESTE UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE ȘI COMPLEXE DOMENII CARE NECESITĂ O ABORDARE CORESPUNZĂTOARE. ELEMENTELE PRINCIPALE ALE REFORMEI TREBUIE SĂ DEVINĂ TRANSPARENȚA, CONSENSUL, IMPLICAREA LARGĂ ȘI CREDIBILITATEA ACTORILOR!