Nume
Parola
Asociaţia Presei Independente: "Pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă"
20 Iulie 2009Asociaţia Presei Independente (API) este o asociaţie obştească, constituită pentru a susţine mijloacele de informare în masă neafiliate politic şi are misiunea de a spori impactul presei independente din Republica Moldova şi de a contribui la crearea şi consolidarea societăţii deschise.

Sloganul API este: "Pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă".

Asociaţia Presei Independente a fost fondată în 1997 de către reprezentanţii primelor ziare independente locale "Accent Provincial" (Glodeni), "Business-Info" (Cimişlia), "Cugetul" (Bălţi), "Cuvântul" (Rezina), "Est Curier" (Criuleni), "Gazeta de Vest" (Nisporeni), ai agenţiilor de presă BASA-Press (Chişinău) şi DECA-Press (Bălţi).

Ideea constituirii API îi aparţine jurnalistei americane Judi Yablonky, care, aflându-se într-o vizită de documentare în Moldova, a propus directorilor de instituţii media independente să se asocieze într-o organizaţie neguvernamentală.

Asociaţia Presei Independente a fost înregistrată oficial la Ministerul Justiţiei la 29 septembrie 1997, fiind prima asociaţie de acest fel din republică.

Actualmente, API întruneşte 16 ziare naţionale şi regionale, o agenţie de presă, Centrul Independent de Jurnalism şi 3 jurnalişti liber profesionişti.

Adunarea Generală a membrilor Asociaţiei Presei Independente este organul de conducere suprem al API. Adunarea Generală se convoacă anual, iar în perioadele dintre şedinţe, conducerea este asigurată de Consiliul de Administrare, preşedintele API şi directorul executiv. Pentru urmărirea modului de gestionare a resurselor financiare ale Asociaţiei este desemnată o Comisie de Cenzori. Preşedintele API are un mandat de doi ani, membrii Consiliului de Administrare şi ai Comisiei de Cenzori sunt aleşi de Adunarea Generală în fiecare an.

Preşedinţi API:
1997-2000 — Tudor Iaşcenco, directorul săptămânalului "Cuvântul" din Rezina;
2000-2001 — Vitalie Cazacu, directorul Agenţiei de Ştiri DECA-press;
2001-2004 — Ion Ciumeică, redactorul-şef al săptămânalului "Business Info" din Cimişlia;
2004-2006 — Elena Cobăsneanu, directorul săptămânalului "Observatorul de Nord" din Soroca;
2006-2008 — Ion Mititelu, directorul săptămânalului "Cuvântul Liber" din Leova;

La Adunarea Generală Anuală din 4 aprilie 2008 în funcţia de preşedinte al API a fost ales Slava Perunov, directorul săptămânalului "SP" din Bălţi.