Nume
Parola
Vizualizări: 294
Copreședintele CALRRM, Valentin Ivan: „Primarii nu trebuie să rateze nicio oportunitate de accesare a fondurilor europene”
29 Februarie 2024 — Valentin Ivan este primar al comunei Sadu, județul Sibiu, România și copreședinte al Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM). La Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, Valentin Ivan ne-a explicat care este rolul CALRRM, care este miza proiectelor europene, dar și care este menirea primarilor în parcursul european al țării.

Alături de primarii de comune din România, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România au participat și 20 de aleși locali din R. Moldova…

Valentin Ivan: Nu se putea să aibă loc evenimentul fără participarea prietenilor și fraților noștri din R. Moldova, mai ales astăzi, când CALRRM a prins viață cu putere juridică și trebuie să dea dovadă de unitatea pe care ne-am dorit-o prin constituirea acestei structuri asociative și apartenența la direcția către o Moldovă europeană.

Ce așteptări aveți de la Guvernul României și Guvernul R. Moldova, astfel încât această structură asociativă să fie și mai eficientă?

Valentin Ivan: Trebuie să facem împreună un Apel în care Guvernul României și Guvernul R. Moldova să aducă ascultare nevoilor reale ale noastre și poate chiar o ședință comună la care să participe și CALRRM, ca structură asociativă, alături de cele două Guverne reunite pentru a dezbate problemele de interes, deoarece atât pentru România dar, mai ales, pentru R. Moldova, viitorul proeuropean este ca destinație multianuală scrisă de acum înainte și trebuie să fie în atenția Guvernului României și a noastră, a Asociației Comunelor din România, pentru a fi partener de nădejde pe acest drum proeuropean, așa cum a fost și până în prezent.

Fondurile proeuropene sunt suficiente pentru comunitățile locale de pe cele două maluri ale Prutului?

Valentin Ivan: Nu sunt suficiente și vedem cu toții că evoluția de securitate europeană nu ne prea dă șansa să credem că fondurile vor crește. Dar și cele care sunt accesibile la moment, inclusiv în perioada de preaderare, sunt binevenite și sunt un motor de dezvoltare, în special a comunităților mici și de creștere a nivelului de trai în fiecare comunitate.

Ce lecție ar trebui să învețe primarii din Republica Moldova de la colegii lor din România în acest parcurs de aderare la UE?

Valentin Ivan: Să nu rateze nicio oportunitate privind accesarea fondurilor europene, mai ales că vor fi greutăți atât în procesul de accesare, cât și în procesul de implementare. Rezultatele sunt cele care ne certifică și mulțumirea, dar și realizările lor în comunitate în procesul de dezvoltare durabilă. În afară de aceasta, oricând este necesar să apeleze la experiențele noastre de bune practici, dar și la autoritățile române pentru a fi ca sprijin în acest proces de implementare. Și noi avem de învățat destul de multe de la primarii din R. Moldova și cred că împreună, având un dialog constructiv și întâlniri repetate atât la nivelul structurilor asociative, cât și la CALRRM, rezultatele să devină o realitate simțită de cele două țări.

Ce ar trebuie să facă primarii noștri pentru a nu rata aceste fonduri europene?

Valentin Ivan: Să fie pregătiți pentru relațiile de colaborare, pentru că nu toate autoritățile publice, cum suntem și noi, putem să accesăm proiectele cu resursele noastre, ne ducem și pe sistemul de externalizare a consultanței pentru accesarea fondurilor europene. Să fie deschiși pentru asociere intercomunitară dar, cel mai important lucru, este să fie centrați pe oportunitățile de finanțare care vor veni. Fiecare comunitate trebuie să aibă o strategie locală, multianuală, dar ea trebuie să răspundă strict direcțiilor de dezvoltare europeană.

La evenimentul de la București s-a vorbit și despre o eventuală comasare a primăriilor, temă actuală și la Chișinău. Ce părere aveți despre asemenea inițiative?

Valentin Ivan: Noi spunem că în România este o propunere de reformă fără fond. Nu este făcut niciun studiu de impact asupra acestei reforme. Noi suntem de acord că trebuie o reformă administrativă, dar cred că pe plan prioritar, trebuie făcută o reformă fiscală a finanțelor publice locale și a resurselor care sunt alocate conform Cartei Europene a Autonomiei Locale către autoritățile publice locale. După care trebuie să se facă o analiză foarte fundamentată în ceea ce privește reforma administrativă. Noi, Asociația Comunelor din România, ne centrăm direct acțiunea asupra acestor reforme, dar în ceea ce privește beneficiarul direct al acesteia – cetățeanul țării, pentru că nu ne dorim să îndepărtăm serviciile administrative de cetățeni, dar să le apropiem. Este adevărat că procesul de digitalizare poate să fie o posibilitate de accesare a serviciilor, dar noi ca și comune trebuie să ne păstrăm identitatea, valorile sacre ale satului românesc și tradițiile. Fiecare comunitate are nevoie de a dezvolta și de a crește nivelul de trai, ca să nu fie diferență între urban și rural, dar satul românesc trebuie să rămână așa cum a fost el în istorie și cum noi, în calitate de cetățeni ai acestei țări, ne-am asumat prin jurământul pe care l-am depus, să-l păstrăm viu, cu tradiție, cu credință și cu educație.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă