Nume
Parola
Vizualizări: 265
Rolul APL și altor actori în Gestionarea crizei refugiaților, în vizorul CoE
6 Martie 2024 — „Consolidarea Rezilienței la nivel local prin gestionarea migrației și incluziunii în Republica Moldova” a fost tema mesei rotunde organizate la 5 martie de către Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). La eveniment au participat circa 100 de reprezentanți ai administrației publice locale și centrale din R. Moldova, din România și Polonia, dar și experți ai Consiliului Europei.

Printre subiectele abordate în cadrul evenimentului au fost problemele cu care se confruntă APL în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, îmbunătățirea statutului refugiaților dar și a cadrului legal, respectarea drepturilor diferitor categorii de refugiați, în special a celor mai vulnerabili: femei, copii, persoanele în etate și cele cu nevoi speciale, măsurile care ar urma să fie întreprinse pentru a face față unor noi provocări, colaborarea dintre administrația publică locală, cea centrală, societatea civilă, inclusiv la nivel transfrontalier și internațional pentru a gestiona această situație.

Secretarul General al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Mathieu Mori, a reiterat sprijinul pe care Congresul îl oferă autorităților locale și regionale, precum și asociațiilor lor naționale în identificarea unor soluții durabile și democratice pentru cetățeni și migranți.

Președinta CALM, primară de Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan, a scos în evidență faptul că autoritățile publice locale au fost primele care au reacționat pentru a asigura toate serviciile necesare refugiaților. „Cu resurse minime am reușit să facem față acestei crize. Mulțumim partenerilor de dezvoltare pentru implicare și suportul esențial în gestionarea acestei situații fără precedent. Considerăm că este necesar de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul asigurării incluziunii și rezilienței”.

Secretara de stat a Ministerului Afacerilor Interne, președinta Comisiei guvernamentale de coordonare a activităților în domeniul migrației și azilului, Jana Costachi, a specificat că de la începutul războiului inițiat de Rusia în Ucraina (24 februarie 2024) și până la începutul lunii martie a anului curent, mai bine de 3 milioane de migranți au tranzitat teritoriul R. Moldova, dintre aceștia aproape 2 milioane fiind ucraineni. „Este o cifră uriașă, mai ales dacă ținem cont de numărul populației R. Moldova. În acest proces de integrare a refugiaților este esențial parteneriatul cu APL și avem zeci de primari curajoși, inventivi, care au știut să fie piloni de suport puternic pentru migranți”, a declarat Jana Costachi.

În cadrul evenimentului a fost promovată necesitatea de a consolida dialogul și coordonarea multidimensională și interinstituțională în Republica Moldova, inclusiv în vederea facilitării elaborării unor politici și strategii în domeniul migrației, care promovează și respectă drepturile tuturor persoanelor, inclusiv a migranților. Totodată, a fost scos în evidență rolul autorităților locale și al altor actori relevanți în gestionarea migrației, incluziunii și drepturilor omului, fiind facilitat schimbul de cunoștințe și bune practici, cooperarea și coordonarea instituțională. Dialogul cu actori din Polonia și România au oferit perspective suplimentare pentru elaborarea unor strategii concrete la nivel național.

Evenimentul a fost organizat de Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în cadrul celor două proiecte de cooperare „Consolidarea culturii de dialog și a guvernării locale deschise și etice în R. Moldova” și „Creșterea rezilienței autorităților locale și regionale care se confruntă cu provocările migrației”, în parteneriat cu CALM, în cadrul Memorandumului de Înțelegere cvadripartit semnat între Congres și asociații ale APL din Polonia, R. Moldova și România.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă