Nume
Parola
Vizualizări: 210
Viorel Furdui: „Dacă integrarea europeană este un obiectiv comun, guvernarea locală trebuie să participe și să se regăsească în procesul de negociere”
14 Martie 2024 — Prezent la ședința Guvernului, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a vorbit despre faptul că în acest procesul de aderare a R. Moldova lipsește cealaltă parte a guvernării – cea locală.

„Noi toți spunem că integrarea europeană este un obiectiv comun, administrațiile locale și cele centrale, însă, aici este vorba doar despre reprezentarea administrației centrale. Cred că trebuie să găsim o formulă în care să se regăsească și administrația publică locală. Mi se pare că dăm un semnal nu prea pozitiv societății, reiese că integrarea europeană e doar chestia Guvernului, dar asta nu-i așa. Noi tot contribuim la tot acest proces”, a declarat Viorel Furdui.

Directorul executiv al CALM a amintit că toate lucrurile bune care s-au întâmplat în domeniul administrației locale și, în general, la nivelul administrației publice au fost datorită participării și auzirii la momentul potrivit a APL. „Credem că și pe această platformă administrația publică locală trebuie să se poată expune, nu doar la nivel strict tehnic. Printre cei 14 reprezentanți ai administrației centrale nu se regăsește nici un reprezentant al administrației publice locale. Nu cerem paritate, dar măcar o voce să poată fi auzită la momentul potrivit, pentru că politicile și IQ-ul pe care le vom negocia, vor trebuie să fie implementat inclusiv de către APL.”

Cabinetul de miniștri a aprobat mecanismul de coordonare a procesului de aderarea a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și modul de organizare și funcționare a echipei de negociere. Mai exact, vor fi 33 de grupuri de lucru care se vor asigura de implementarea reformelor pe toate domeniile în acest proces.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă