Nume
Parola
Vizualizări: 3061
Academia Liderului Comunitar: lista câștigătorilor concursului de activități practice
8 Octombrie 2020 — 20 de proiecte comunitare înaintate de participanții de la Academia Liderului Comunitar au fost selectate în rezultatul concursului de activități practice, anunțat de Centrul Contact la sfârșitul cursurilor Academiei Liderului Comunitar.

Timp de câteva luni, 60 lideri comunitari au fost instruiți în domenii precum: administrație publică locală, acces la informații publice, procesul decizional local, tehnici de persuasiune și advocacy în raport cu autoritățile publice și alți actori locali. În rezultatul cursurilor teoretice, participanțiii au identificat și selectat o problemă comunitară, pe care au documentat-o și au propus acțiuni de soluționare a acesteia, înscriindu-se la concursul Academiei.
Proiectele selectate urmează a fi implementate de liderii comunitari în perioada octombrie 2020-februarie 2021, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Iată cine sunt finaliștii și finalistele:
1. Morcov Aurica, Lansarea unui teatru de păpuși în cadrul bibliotecii din s.Cotova
2. Vulpe Viorica, Dezvoltarea abilităților civice ale elevilor, părinților și cadrelor didactice
3. Natalia Procopii-Scobioala, Amenajarea spațiului Muzeului în aer liber, în memoria victimelor represiunilor politice din satul Mereni
4. Lilia Hropotinschii, Campanie de sensibilizare cu privire la importanţa unui mediu sănătos
5. Palii Svetlana, ASPIR - Amenajarea Spațiului Public prin Implicare și Responsabilitate
6. Buciușcanu Adriana, Amenajarea spațiilor de agrement pentru copiii și tinerii din localitatea Vatici
7. Jingan Angela, Tomberoane pentru colectarea deșeurilor din masă plastică
8. Svetlana Busuioc, Implicarea femeilor în procesul decizional și dezvoltare comunitară
9. Bosîi Ludmila, Amenajarea unui spațiu în aer liber, pe teritoriul instituției școlare din Mîndrești
10. Prodan Liliana, Reabilitarea și amenajarea spațiului din preajma cișmelei din localitate
11. Maria Zugravu, Mobilizarea cetățenilor pentru salubrizarea comunității Criuleni
12. Grecova Agnesa, Părinte informat – copil protejat
13. Costeva Cristina, Dezvoltarea abilităților de comunicare online a copiilor din Vulcănești
14. Lapicus Antonina, Dezvoltăm comunitatea, prin implicarea activă a locuitorilor
15. Liliana Bacal, e-Sălcuța – comunitatea mea în mediul online
16. Culicenco Iulia, Mobilizarea comunității în crearea terenurilor de joacă pentru copii și tineri
17. Mutruc Laurențiu, Sporirea nivelului de constientizare a problemelor de mediu și de implicare, participare civică a tinerilor
18. Solonaru Nina, Transmisiunea în direct a sedințelor Consiliului local
19. Levinte Maria, Restaurarea fântânii
20. Ciobanu Dina, Salubrizarea și dotarea s. Bumbata cu un teren de joacă

Menționăm că ideea creării Academiei a venit ca urmare a interacțiunii Centrului CONTACT cu liderii societății civile din RM, care a scos în evidență mai multe cauze ale implicării insuficiente a cetățenilor în viața comunităților și anume: cunoașterea insuficientă a procesului decizional local și, ca rezultat, capacitatea redusă de a se implica și a promova politici publice benefice pentru comunitate; cunoașterea insuficientă a tehnicilor de persuasiune și advocacy în raport cu autoritățile publice și alți actori locali.
................
Proiectul „Academia Liderului Comunitar” este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.
Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.
Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
………………..
Pentru detalii, contactați Elena Nofit, comunicatoarea Academiei Liderului Comunitar, la numărul de telefon 069749924 sau email: elena.nofit@gmail.com