Nume
Parola
Vizualizări: 2555
Vizită de monitorizare a lucrărilor de construcție la proiectele de apă și canalizare din Ungheni și Călărași
22 Aprilie 2021 — Miercuri, 21 aprilie curent, o echipă de monitorizare a lucrărilor de construcție formată din reprezentanți ADR Centru, consultanți și experți ai Departamentului de Construcții GIZ, au întreprins o vizită de lucru la proiectele finanțate de Uniunea Europeană, unde au loc lucrări de îmbunătățire a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în orașele Ungheni și Călărași.

Echipa de monitorizare a inspectat lucrările care se desfășoară la moment, cît și cele care au fost deja realizate conform graficului de execuție al proiectelor. Specialiștii au constatat executarea lucrărilor potrivit planului de implementare agreat de părțile implicate în realizarea proiectuluiconform standardelor de calita și în strictă conformitate cu normele în construcții.

Astfel, în cadrul proiectului „Reabilitarea și extinderea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în localitatea Ungheni" a fost montată rețeaua de canalizare gravitațională cu o lungime de 7083 m, iar 307 consumatori casnici au fost conectați la rețeaua de canalizare. Tot aici, a fost instalată rețeaua de apeduct cu o lungime de 2800 m, la care au fost conectați 218 gospodării.

Amintim că, în urma realizării lucrărilor propuse vor fi construiți 19,66 km rețele de distribuție de apă, inclusiv 867 de branșamente în municipiul Ungheni. De asemenea, vor fi construiți 7,32 km rețea de canalizare gravitațională și 770 m rețea de canalizare sub presiune, inclusiv 507 racorduri. Alte lucrări prevăzute în proiectul de dezvoltare regională țin de construcția a 3 stații de pompare a apelor uzate. În rezultatul implementării acestei măsuri investiționale, peste 38 825 de cetățeni din municipiul Ungheni urmează să fie conectați la un sistem îmbunătățit și durabil de alimentare cu apă.

Cît privește proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Călărași", pînă la acest moment au fost executate lucrări de reabilitare a rețelei de canalizare cu o lungime de aproximativ 3 km.

În urma realizării tuturor activităților propuse, în cadrul proiect investițional, va fi reabilitat și extins sistemul de aprovizionare cu apă în orașul Călărași pe o lungime de 16 km, fiind prevăzută conectarea a 875 de gospodării, tot aici va fi reabilitat sistemul de canalizare pe o lungime de 5 km și conectarea a 234 gospodării la acesta, dar și reconstrucția stației de clorinare a apei potabile din orașul Călărași. În urma acestor investiții, aproximativ 1500 locuitori ai orașului Călărași vor beneficia de servicii de aprovizionare cu apă potabilă, iar circa 5700 locuitori de servicii de canalizare.

*************

Proiectele „Reabilitarea și extinderea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în localitatea Ungheni" și „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Călărași" sunt finanțate de Uniunea Europeană și implementate de ADR Centru și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

*************