Nume
Parola
Vizualizări: 2161
A TREISPREZECEA ȘEDINȚĂ A PLATFORMEI FEMEILOR ACTIVE DIN RAIOANELE CAHUL ȘI UNGHENI
Cahul-Chișinău-Ungheni, 19 Iulie 2022 — Peste 30 de participante și participanți – membre ale Platformei femeilor active, femei active și consiliere din Cahul și Ungheni, reprezentante ale societății civile și membre ale Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în Raioanele Cahul și Ungheni”, s-au reunit, la 18 iulie 2022, în cadrul celei de a treisprezecea ședințe. Subiectul discutat în cadrul ședinței s-a referit la prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale.

Cu un cuvânt de salut la începutul evenimentului a venit Managera de proiect, AO „Institutum Virtutes Civilis”, Olesea Vladîca: „Bună ziua și bine v-am regăsit în aceeași componență. Mă bucur că sunteți prezente la ședința aceasta în care vom discuta despre prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale – un subiect important și sensibil în același timp. Din păcate, hărțuirea sexuală i se poate întâmpla oricui și oricând, indiferent de statutul sau funcția persoanei. Este un fenomen care poate afecta atât starea fizică, cât și psihică a victimei”.

„Tematica de astăzi este una destul de sensibilă fiindcă statisticile arată că fiecare a cincea femeie angajată în câmpul muncii este supusă unei forme subtile a hărțuirii sexuale la locul de muncă, ceea ce ne demonstrează că aceasta este o problemă existentă cu care femeile se confruntă. Consecințele acestei probleme sunt destul de mari și afectează foarte mult sănătatea emoțională, piața muncii și performanțele în domeniul profesional și creează un mediu lipsit de siguranță pentru femei”, a menționat Managera de proiect, AO Centrul „CONTACT-Cahul”, Cristina Lupan.

Cea de a treisprezecea ședință a Platformei femeilor active din raioanele Cahul și Ungheni s-a desfășurat în trei etape, prima s-a referit la conceptele de bază privind hărțuirea sexuală, a doua parte la cum recunoaștem hărțuirea sexuală și ce trebuie să facem și a treia la „Prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale – responsabilitate comună”.

„În Republica Moldova statisticele referitoare la hărțuirea sexuală nu arată deloc îmbucurător. Un raport din 2017 relevă că fiecare a cincea femeie care este angajată în câmpul muncii a declarat că a fost supusă unei forme de hărțuire sexuală din partea unui coleg sau șef la locul de muncă. Deși aceste femei au raportat aceste situații, cauze penale au fost mult mai puține. De exemplu, în 2020 au fost raportate 17 cazuri, dintre care opt nu au mers mai departe. În anul 2021 au fost 23 de cazuri raportate către organele de drept, dintre care patru au fost încetate. Anul acesta, în 2022, au fost raportate doar șapte cazuri, dintre care două au fost stopate”, a menționat avocata la Centrul de Drept al Femeilor, Arina Tucan-Donțu.

Această activitate este realizată de către Centrul „CONTACT-Cahul” și AO „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality