Nume
Parola
Vizualizări: 2021
Versiunea preliminară a Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți, pusă în discuție la ADR Nord
Bălți, 8 Septembrie 2022 — Membrii grupului de lucru responsabil pentru elaborarea Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți, în calitate de pol de dezvoltare, au pus în discuție versiunea preliminară a Programului, elaborat de către expertul Ghenadie Ivașcenco. Întrunirea a avut loc joi, 8 septembrie 2022, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și este a doua ședință de la crearea acestui grup de lucru.

„Pentru municipiul Bălți ne dorim un program care să propună o analiză complexă, cu accent pe competitivitate, creștere economică, specializare inteligentă etc. Există un interes mare din partea instituțiilor statului în acest sens. Totodată, la fel de important este și suportul partenerilor externi precum GIZ Moldova și Solidarity Fund PL în Moldova în vederea susținerii municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare. Acest document strategic, diferit de cele existente, dar totodată elaborat în concordanță cu documentele strategice regionale și naționale, urmează să fie un instrument pentru atragerea investițiilor nu doar din fonduri naționale, ci mai cu seamă din fonduri externe”, susține directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

La rândul său, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Igor Malai, a menționat că, în ultimele decenii, s-a format un decalaj enorm între municipiile Bălți și Chișinău practic pe toate dimensiunile de dezvoltare socio-economică. Funcționarul MIDR a precizat că Guvernul înțelege importanța orașelor și, din acest considerent, Programul își propune să accelereze dezvoltarea municipiului Bălți, în calitate de important pol de dezvoltare al țării.

Viitorul Program, care este o premieră pentru țara noastră, se va axa pe sprijinirea consolidării rolului și funcțiilor municipiului Bălți în calitate de al doilea oraș al Republicii Moldova, pentru creșterea atractivității față de investitori și forța de muncă tânără și calificată; promovarea unei mai bune conectivități naționale și internaționale; sprijinirea schimbărilor structurale a economiei locale pentru susținerea unei creșteri economice inteligente bazate pe avantajele competitive regionale.

Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți, în calitate de pol de dezvoltare, urmează să fie definitivat în scurt timp. Ulterior, după ce vor fi derulate procedurile ce se impun, Programul urmează să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Grupul de lucru responsabil pentru elaborarea Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți numără zece membri, care reprezintă Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ADR Nord, Primăria municipiului Bălți, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Zona Economică Liberă „Bălți” și Centrul regional de asistență și informare a organizațiilor neguvernamentale „Contact”.

Această activitate a fost organizată cu suportul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) și Solidarity Fund PL în Moldova. Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

www.adrnord.md