Nume
Parola
Vizualizări: 8400
Lansare de proiect în Regiunea Nord | „Aprovizionarea cu servicii de apă și canalizare a locuitorilor satului Duruitoarea Veche, comuna Costești, raionul Rîșcani”
Duruitoarea Veche, Rîșcani, 22 Noiembrie 2011 — Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Primăria orașului Costești au lansat marți, 22 noiembrie a.c., proiectul de dezvoltare regională „Aprovizionarea cu servicii de apă și canalizare a locuitorilor satului Duruitoarea Veche, comuna Costești, raionul Rîșcani".

Lansarea a avut loc în incinta Casei de Cultură din Duruitoarea Veche. La eveniment au participat directorul ADR Nord, Ion BODRUG; președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord), președintele raionului Rîșcani, Ion PAREA; primarul de Costești, Ion PLEȘCA; reprezentantul Guvernului Republicii Moldova în teritoriu, Valeriu DODIȚĂ, operatorul economic, reprezentat de SRL „VALIS”, și locuitori din satul Duruitoarea Veche.

Proiectul menționat este unul din cele două proiecte din Regiunea de Dezvoltare Nord aprobat spre finanțare din sursele GIZ în 2011.

În cadrul lansării proiectului, directorul ADR Nord, Ion BODRUG, s-a referit la importanța proiectului pentru cetățenii din localitate, menționînd că, pînă în momentul lansării oficiale a proiectului, s-a muncit foarte mult. „Mulțumesc comunității că a acceptat, în cadrul proiectului, parteneriatul cu GIZ și Consiliul raional Rîșcani. Mulțumesc pentru contribuția locuitorilor și a Consiliului raional Rîșcani la proiect. Desigur, cooperarea noastră nu poate su nu dea, în final, rezultate frumoase", a spus, la deschiderea lansării, Ion BODRUG.

La rîndul său, președintele CRD Nord, Ion PAREA, i-a felicitat pe localnici cu ocazia lansării proiectului, menționînd importanța acestuia. „Este un eveniment deosebit astăzi. Dvs., locuitorii satului, cunoașteți mai bine decît noi situația în ceea ce privește calitatea apei pe care o utilizați. Sănătatea noastră depinde, în mare măsură, de calitatea apei pe care o întrebuințăm", a spus președintele Ion PAREA. De asemenea, președintele CRD Nord a mulțumit echipei GIZ și cea a Consiliului raional Rîșcani, care „au lucrat foarte și foarte mult". „Este foarte important că în raioanele Rîșcani și Cahul se lansează astfel de proiecte-pilot", a mai spus președintele Ion PAREA.

În discursul său, primarul de Costești, Ion PLEȘCA, și-a felicitat sătenii cu ocazia lansării proiectului, mulțumindu-le pentru curajul de a contribui financiar la proiect. „Multe sate din țară au apă, dar canalizare nu prea, ceea ce este foarte important pentru noi, grație acestui proiect", a spus primarul de Otaci, mulțumindu-le celor care muncesc și au contribuit financiar la proiect.

Partea oficială a lansării proiectului s-a încheiat cu semnarea unui Acord de parteneriat între ADR Nord și Primăria orașului Costești, acțiune precedată de o prezentare a activităților ADR Nord. Acordul de parteneriat a fost semnat de către directorul ADR Nord, Ion BODRUG, președintele CRD Nord, Ion PAREA, și primarului de Costești, Ion PLEȘCA.

DESPRE PROIECT. Obiectivul general al proiectului de la Duruitoarea Veche este crearea accesului la servicii de AAC pentru locuitorii satului. Solicitantul proiectului este Primăria comunei Costești. În urma implementării proiectului, 470 locuitori ai satului Duruitoarea Veche și cca 3000 de locuitori din comuna Costești vor beneficia de apă potabilă și canalizare. Implementarea proiectului, finanțat de GIZ, va dura un an. Bugetul total al proiectului este de 2 400 mii lei. Pînă în prezent, în activitățile proiectului au fost implicați cca 100 persoane: reprezentanți ai beneficiarilor proiectului, APL, prestatori de servicii AAC, servicii publice desconcentrate în teritoriu, Agenția „Apele Moldovei", MDRC, Ministerul Mediului, ADR Nord.

www.adrnord.md