Nume
Parola
Vizualizări: 7818
PNUD lansează un concurs pentru cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție
18 Aprilie 2016 — PNUD Moldova lansează un concurs pentru cele mai bune investigații media pe teme de corupție, deschis tuturor jurnaliştilor din presa scrisă, online, radio şi TV națională și locală. Concursul are loc în cadrul proiectului ”Consolidarea funcției de prevenire și analiză a corupției a CNA”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe a Norvegiei în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție (CNA).

Concursul de investigații jurnalistice va fi deschis începând cu 18 aprilie 2016 până la 30 octombrie 2016. La concurs vor fi admise investigații jurnalistice realizate și publicate/difuzate pe parcursul anului 2016 (ianuarie – octombrie).

Investigaţiile jurnalistice înscrise în concurs trebuie să vizeze fapte de corupţie, trafic de influenţă, conflicte de interese, gestionarea frauduloasă a banilor publici şi a patrimoniului public, integritatea demnitarilor, averi şi afaceri nedeclarate, scheme de crimă organizată şi spălare a banilor, etc.

Un juriu format din profesioniști din mass-media şi experţi din domeniul anticorupţie va examina lucrările admise în concurs și va desemna investigațiile câștigătoare.

La evaluarea publicațiilor/materialelor depuse se va ține cont de complexitatea investigaţiei, calitatea documentării, originalitatea subiectului, instrumentele de prezentare şi vizualizare a datelor, impact, schimbarile produse, dar și de respectarea standardelor profesionale şi etice în procesul de documentare, de dobândire a informaţiei etc.

Vor fi acordate câte trei premii la trei categorii:

1. PRESA SCRISĂ (pentru investigaţii publicate în ziare şi pe pagini web);
2. RADIO (pentru investigaţii realizate în varianta audio);
3. TV (pentru investigatii realizate în varianta video).

Premiul I – o cameră video;

Premiul II – un laptop performant;

Premiul III – un aparat foto profesional.

Materiale de investigație vor putea fi depuse în variantă electronică (link-ul la publicație), variantă print, audio și video la adresa de e-mail: olga.crivoliubic@undp.org cu subiectul Concurs pentru cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție, trimise prin poștă sau aduse într-un plic sigilat la adresa la adresa Str. 31 august 131, UNDP-Moldova cu inscripția Concurs pentru cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție. Persoana de contact Olga Crivoliubic, Manager de proiect, PNUD Moldova.

Ceremonia de premiere va avea loc în cadrul Conferinței anuale anticorupție, desfășurată tradițional pe data de 9 decembrie 2016, de Ziua Mondială Anticorupție.

Cooperarea autorităţilor publice cu societatea civilă şi cu mass-media, inclusiv prin încurajarea jurnalismului de investigaţie constituie unul din obiectivele Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru 2011-2015, extinsă şi pentru anul 2016. Jurnaliştii de investigaţie joacă un rol vital în dezvăluirea faptelor de coruptie, a fraudei şi criminalităţii organizate. Investigaţiile jurnalistice contribuie la informarea cetăţenilor şi formarea opiniei publice de percepere a corupţiei ca pe un fenomen social negativ şi ruşinos, dar şi la transparentizarea procesului de guvernare şi gestionare a patrimoniului public şi responsabilizarea funcţionarilor şi demnitarilor. Deseori acestea rezultă în sesizarea organelor de drept și pornirea investigaţiilor.