Nume
Parola
Vizualizări: 2026
Buletinul informativ „EDUCAŢIE pentru TOŢI”, Nr. 7-8, mai-iunie 2010
Chişinău, 19 Iunie 2010 — Buletinul informativ al Proiectului Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova „EDUCAŢIE PENTRU TOŢI – Iniţiativă de Acţiune Rapidă” / Nr. 7-8, mai-iunie 2010.

Proiectul „Educaţie pentru Toţi” în Moldova repară grădiniţe, le dotează cu materiale didactice, cărţi, jucării, mobilier şi terenuri de joc, instruieşte cadre didactice şi administrative şi elaborează documente de politici educaţionale.

Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă” este realizat din sursele unui grant oferit Republicii Moldova de Fondul Catalitic. Grantul este administrat de Banca Mondială, iar activităţile proiectului sunt implementate, cu asistenţa UNICEF, de Ministerul Educaţiei.

Subiectele ediţiei din mai-iunie 2010:

• Nadejda VELIŞCO, Director Executiv al Proiectului EDUCAŢIE PENTRU TOŢI, Şefă Direcţie Învăţământ Superior, MINISTERUL EDUCAŢIEI: „Rezultatele Proiectului se datorează, în primul rând, oamenilor – anume celor care au reuşit să implice şi alţi oameni din comunitate în iniţiativa de renovare a grădiniţelor”.

• OAMENII MARI DIN COPCIAC, CEADÎR LUNGA, AU DĂRUIT OAMENILOR MICI O GRĂDINIŢĂ RENOVATĂ. La grădiniţa nr. 1 din satul Copciac, raionul Ciadîr Lunga, deseori copiii dormeau câte doi în pat. Cei care aveau bunei, veneau la grădiniţă doar câte o zi-două sau stăteau acasă, pentru că în cele două grădiniţe din localitate nu ajungeau locuri. La 3 mai 2010 a fost inaugurată grădiniţa renovată nr. 1 “Romaşka” din satul Copciac. Acum 96 de copii din localitate, printre care 5 copii din familii dezavantajate şi 5 copii cu nevoi speciale, merg la grădiniţa renovată şi dotată în cadrul Proiectului „Educaţie pentru Toţi”.

• COPIII CU PĂRINŢI PLECAŢI DE-ACASĂ DIN SATUL CONDRIŢA DESENEAZĂ ŞI CRESC OAMENI MARI. „Până astăzi credeam că satul Condriţa este un sat uitat. De 40 ani în localitate nu a existat grădiniţă. Acum avem un Centru Comunitar şi despre noi vorbeşte o ţară întreagă!”, a spus Anatol MAXIM, directorul gimnaziului din localitate, după un eveniment comunitar organizat recent în satul Condriţa, municipiul Chişinău. Ministrului Educaţiei, Leonid BUJOR, a discutat, împreună cu primarul Vasile ZĂGĂREANU, cu părinţii, buneii şi profesorii despre problemele legate de migraţia părinţilor şi soluţiile existente. Apoi Ministrul a donat adulţilor cartea „Copilul meu e singur acasă”, „Ghidul pentru profesioniştii care lucrează cu copiii migranţilor” şi „Singur acasă. Carte de buzunar pentru adolescenţi”.

• GRĂDINIŢA DIN MĂGUREANCA, FĂLEŞTI, A FOST REACTIVATĂ. În lipsa grădiniţei, copiii din satul Măgureanca, raionul Făleşti, mergeau la grupa pregătitoare la gimnaziul din satul Scumpia: 3 km încolo şi 3 km înapoi. Iar cei mai mici în genere stăteau închişi în casă şi în ogradă. La 6 mai 2010, într-o zi de duminică, după un deceniu de absenţă, grădiniţa din satul Măgureanca, Făleşti, a fost redeschisă.

• CONCURSUL „CEA MAI ACTIVĂ ECHIPĂ COMUNITARĂ”. La 25 mai 2010, Ministerul Educaţiei şi Compania „Moldcell” au premiat învingătorii concursului pentru cele mai active echipe comunitare în cadrul campaniei „Ajută-l să crească OM MARE!”. Concursul „Cea mai activă echipă comunitară” s-a desfăşurat în perioada septembrie 2009-aprilie 2010 şi a avut ca scop includerea copiilor din familii dezavantajate în sistemul de educaţie timpurie. La evenimentul de premiere au participat: Leonid BUJOR, Ministrul Educaţiei; Rodica VERBENIUC, şefa secţiei comunicări corporative a companiei „Moldcell”; Ala PÎNZARI, Coordonator Proiecte, Banca Mondială; Larisa VÂRTOSU, Coordonator Program Educaţie Timpurie, UNICEF; cinci primari, 10 directori de grădiniţe, asistenţi sociali şi consilieri locali.

• OAMENII PROIECTULUI LA TALK SHOW-UL „BUNA SEARA!” Emisiunea „BUNA SEARA!” este un talk show la Televiziunea Publică Moldova 1, postul TV cu cea mai mare audienţă în ţară, cu o cotă de 49 la sută. Dacă eşti la „BUNA SEARA!”, exişti, se spune, în glumă, în Republica Moldova. La 4 iunie 2010, câteva zeci de oameni din şapte localităţi beneficiare ale Proiectului „Educaţie pentru Toţi” au fost invitaţii în direct ai jurnalistului Mircea Surdu, realizatorul celui mai popular talk show din ţară - „BUNA SEARA!”.

• BULETINUL INFORMATIV EARLY CHILDHOOD DEVELOPMENT: REPUBLICA MOLDOVA A ÎNREGISTRAT PROGRESE ÎN EDUCAŢIA TIMPURIE. Cea mai recentă ediţie a buletinului informativ „EARLY CHILDHOOD DEVELOPMENT”, editat de Cartierul General UNICEF, cu sediul la New York, include un amplu subiect despre programele de dezvoltare timpurie a copilului în Republica Moldova.

* * *

Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă” face parte din FAST TRACK INITIATIVE, care reprezintă un parteneriat global în asigurarea educaţiei pentru toţi.

Proiectul Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”
Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1
MD-2033, Chişinău, Republica Moldova
Tel.: 23.38.97, Fax: 23.31.39
Web: www.prescolar.edu
E-mail: efafti@edu.md,
educatie.pentru.toti@gmail.com