Nume
Parola
Vizualizări: 2143
O familie de lucrători sociali ajută bătrânii de la Racovăț
Chișinău, 15 Noiembrie 2022 — Ludmila și Boris Braniște din Racovăț, Soroca sunt ambii lucrători sociali în cadrul organizației Casmed.

Pentru 20 de bătrâni din sat, aceștia țin loc de copii și nepoți, pentru că îi îngrijesc cu multă responsabilitate și dragoste deja de 5 ani.

"Una dintre beneficiare ne zice că suntem fântână casei", ne povestește Ludmila cu emoție: în sat avem o mare problemă cu apa și dumneaei, pentru că se deplasează greu, erau zile când strângea apa de la ploaie să aibă de băut. De 5 ani avem grijă să aibă apă în casă mereu."

Ludmila are 53 de ani, a muncit directoare de grădiniță apoi câțiva ani a fost peste hotare. A revenit cu gândul de a rămâne activă. Meseria de lucrător social îi oferea posibilitatea să ajute oamenii care odată au fost activi și acum au rămas singuri și cu mari greutăți: "Mă gândesc că într-o zi și noi o să fim bătrâni, și e mare păcat ca acești oameni să rămână chiar ai nimănui"...

A lucrat un an lucrător social, apoi l-a convins și pe Boris să-i facă echipă. Au trecut deja 4 ani de când sunt ambii dedicați ajutorului bătrânilor din sat.
"Știți, câteodată eu devin chiar geloasă (zâmbește). Boris ba duce grâul la moară cu o beneficiară, ba pe alta o duce la Soroca la spital, la o casă trebuie tăiate lemnele, la alta s-a stricat un lacăt, ori curge acoperișul. El de toate se apucă. Mie îmi spun bătrânele că de măturat ele vor mătura și singure, dar ce face Boris e mai important:) ".

Copiii bătrânilor pe care îi îngrijesc sunt în mare parte plecați peste hotare și de fiecare dată când vor să afle ceva mai mult despre mama și tata, o sună pe Ludmila. "Copiii acestor bunei ne sânt mereu tare recunoscători, spune Boris, dar și noi ne-am atașat de fiecare ca de părinții noștri. Asta nu e ca un lucru pentru noi, e mai mult. Eu de exemplu, le duc pe bătrânele duminica la biserică cu transportul personal, le duc apă în fiecare dimineață celora din partea de sat unde e problemă cu apa. Fac asta nu pentru că mi-ar cere șefii, dar pentru că-i omenește."

La Racovăț sunt 3300 de locuitori. Desigur, și aici, ca și în alte sate au rămas multe persoane în etate. Boris și Ludmila spun că nevoia de asistență e mult mai mare, dar se bucură că pot ajuta aceste 20 de cazuri mai dificile.

Casmed este o organizație non-profit care activează de 12 ani în Moldova, în zona de Centru și Nord. Echipa oferă asistență medicală, socială și de alte tipuri persoanelor în etate care cu greu se pot deplasa.

Menționăm că începând cu 14 noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, cu suportul Suediei, desfășoară Campania „Săptămâna Națională a Bunătății, ediția 2”. Timp de o săptămână, mai multe organizații filantropice din toată țara, agenți economici, instituții de învățământ, persoane influente promovează filantropia personală și corporativă ca alternativă pentru soluționarea problemelor sociale și model de educație a tinerei generații și încurajează oamenii să facă gesturi de bunătate.

Pentru detalii, contactați Elena Nofit, comunicatoarea Săptămânii Naționale a Bunătății: elena.nofit@gmail.com, 069749924