Nume
Parola
Vizualizări: 320
Apă de calitate la Cobusca Veche: sistemul de aprovizionare cu apă extins cu sprijinul USAID
Cobusca Veche, 16 Februarie 2024 — Pe 15 februarie 2024, comuna Cobusca Veche din raionul Anenii Noi a găzduit o vizită specială din partea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), marcând succesul unui proiect de dezvoltare comunitară finalizat în 2022.

Cobusca Veche, în calitate de partener al programului USAID Comunitatea Mea, a beneficiat de un pachet amplu de asistență tehnică și sprijin financiar în implementarea unui proiect de extindere a rețelei de alimentare cu apă în comunitate - un proiect crucial, având în vedere provocările cu care s-a confruntat comunitatea în acest domeniu de-a lungul mai multor ani. Printre acestea se număra accesul limitat la apă pentru locuitori, întreruperile frecvente în alimentarea cu apă și calitatea scăzută a acesteia - toate aceste probleme fiind cauzate de infrastructura depășită și echipamentele uzate.

Cu sprijinul financiar al USAID în valoare de 72 955 de dolari, autoritatea publică locală a reușit să realizeze un proiect pe cât de important, pe atât de amplu. În prezent, două turnuri de apă noi instalate contribuie la alimentarea cu apă a întregii comunități. De asemenea, în cadrul proiectului au fost construite trei stații moderne de pompare a apei, conforme cu standardele UE, care au fost conectate la o rețea electrică autonomă pentru a garanta sustenabilitatea serviciului. Interconectarea tuturor turnurilor de apă din comună a dus la o utilizare mai eficientă a infrastructurii dezvoltate, precum și a sporit durabilitatea acesteia. Rezultatul? Un impact semnificativ asupra vieții comunitare prin beneficii palpabile aduse celor peste 2200 de locuitori ai comunei.

Astăzi, proiectul cu o valoare totală de 108 417 de dolari SUA continuă să servească comunitatea, asigurând atât o viață de calitate superioară locuitorilor comunei, cât și venituri semnificative în bugetul local. Această reușită marchează un exemplu concret al schimbărilor tangibile și durabile în viețile oamenilor, obținute prin parteneriatul între comunitățile din Republica Moldova și USAID.

Despre programul Comunitatea Mea:
Comunitatea Mea este un program de opt ani (2018-2026), finanțat de USAID și implementat de organizația internațională IREX, cu scopul de a fortifica guvernarea locală și de a oferi asistență tehnică autorităților publice locale din Moldova, pentru a asigura o guvernare eficientă, transparentă și responsabilă față de cetățeni. La moment, programul colaborează cu 123 de primării din Republica Moldova. Din 2018, programul a oferit sprijin pentru peste 90 de comunități și 1,47 milioane de cetățeni. Valoarea totală a investițiilor USAID în programul Comunitatea mea în cei 8 ani de implementare va constitui 35,5 milioane de dolari SUA.

Pentru mai multe informații despre activitățile și proiectele de dezvoltare comunitară implementate prin intermediul Programului Comunitatea Mea, vă invităm să vizitați pagina de Facebook @Programul Comunitatea Mea.