Nume
Parola
Vizualizări: 7577
Cupa Moldovei la şah i-a reunit pe cei mai buni jucători din ţară
8 Mai 2012 — Cupa Moldovei la şah pe echipe, care a demarat astăzi la Clubul Republican de Şah şi Joc de Dame, i-a reunit pe cei mai buni jucători din ţară:Viorel Bologan, Viorel Iordăchescu, Dumitru Svetuşchin, Vasile Sanduleac, toţi mari maeştri internaţionali.

La competiţie participă şi doi jucători care reprezintă România pe arena internaţională, marele maestru Vladislav Nevidnicii şi maestrul internaţional, Boris Itkis, ambii originari din Chişinău. "N-am mai fost aici de circa doi ani", astfel şi-a motivat succint participarea Vladislav Nevidnicii. O altă cauză ar fi dorinţa de a comunica cu părinţii, Raisa şi Boris Nevidnicii, ambii foşti campioni naţionali. Cu tatăl în vîrstă de 72 de ani, care evoluează pentru echipa ULIM, este posibil să se confrunte la tabla de joc. "Şahul mă menţine într-o bună formă sportivă. Acesta-i argumentul ce m-a determinat să particip", a declarat veteranul.

La deschiderea turneului a participat preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Şah, Igor Dodon. "Vă felicit pe toţi cu ocazia participării la acest turneu interesant. Faptul că la el evoluează cei mai buni şahişti din ţară este un prilej minunat şi de comunicare, consolidare a familiei noastre şahistice. Aceasta-i, reamintesc, deviza Federaţiei Internaţionale de Şah. Să învingă cea mai puternică echipă", a remarcat liderul şahului moldovenesc în alocuţiunea rostită.

"Va învinge echipa ce o reprezint, Meteor", a declarat la modul cel mai serios Vasile Sanduleac. ELO-ul mediu al formaţiei sale este egal cu 2365 puncte, fiind a doua la acest capitol. Prima este selecţionata ANŞM-Starnet, condusă de Viorel Iordăchescu, cu media de 2420 puncte. Clubul lui Viorel Bologan pentru care evoluează şi Dumitru Svetuşchin are ELO-ul egal cu 2375 puncte, fiind a treia în top la startul turneului.

Competiţia se va încheia astăzi. Festivitatea de premiere este progrmată pentru orele 19 şi 30 de minute.