Nume
Parola
Vizualizări: 6379
ONG-urile de media: Mihai Ghimpu trebuie să-şi ceară scuze publice pentru atacurile împotriva mass-media
Moldova, 29 Ianuarie 2013 — Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media sunt indignate de atitudinea incalificabilă şi lipsită de respect faţă de jurnalişti şi instituţiile mass-media, manifestată de deputatul în Parlamentul Republicii Moldova şi preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu în emisiunea “În profunzime”, difuzată la postul de televiziune PRO TV Chişinău la 28 ianuarie 2013. Considerăm inadmisibile asemenea atacuri lansate cu rea-credinţă de politicieni, în special de reprezentanţii alianţei de guvernământ. Este revoltător faptul că Mihai Ghimpu îi etichetează drept “cumpăraţi şi răscumpăraţi” tocmai pe acei jurnalişti care au realizat investigaţii jurnalistice profesioniste şi au reflectat obiectiv incidentul tragic din Pădurea Domnească şi reacţiile care au urmat.

Organizaţiile semnatare îi reamintesc liderului liberal de rolul esenţial al presei de „câine de pază” al democraţiei care urmăreşte interesul public, inclusiv mediatizează cu ochi critic actul guvernării. De asemenea, semnatarii reamintesc de angajamentele asumate de Alianţa pentru Integrare Europeană privind garantarea libertăţii presei şi asigurarea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea mijloacelor de informare în masă. În opinia semnatarilor, asemenea atacuri reprezintă un grav derapaj de la normele democratice, deoarece ele sunt în măsură să intimideze presa, iar asocierea tuturor jurnaliştilor cu cei care aşteaptă “oase” de la politicieni este defăimătoare în raport cu profesioniştii din domeniul mass-media. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât declaraţii similare au fost făcute anterior şi de alţi reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei, ceea ce demonstrează dorinţa politicienilor de a le dicta jurnaliştilor şi de a influenţa conţinutul editorial al instituţiilor mass-media.

Organizaţiile semnatare îi cer lui Mihai Ghimpu să prezinte scuze publice pentru atacurile lansate împotriva mass-media în emisiunea “În profunzime” şi să renunţe la retorica acuzatoare în raport cu jurnaliştii.

Asociaţia Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul "Acces-Info”
Asociaţia Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Uniunea Jurnaliștilor din Moldova