Nume
Parola
Vizualizări: 4117
Conflictul transnistrean și integrarea europeană a Republicii Moldova: cazul regimului liberalizat de vize
29 Martie 2013 — IDIS „Viitorul” prezintă o nouă ediţie a Buletinului de Politică Externă, semnată de Cornel Ciurea, şi Eduard Ţugui, cu genericul „Conflictul transnistrean și integrarea europeană a Republicii Moldova: cazul regimului liberalizat de vize”.

Potrivit autorilor, după ce diplomația moldovenească a ratat liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2012, declaraţiile făcute recent de doi oficiali europeni, Comisarul European Štefan Füle şi Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova Dirk Schuebel, în care se face legătura dintre regimul liberalizat de vize și conflictul transnistrean, au adus multă incertitudine și în dialogul pe vize cu Uniunea Europeană.
Integrarea europeană a devenit principala premisă pentru modernizarea şi dezvoltarea Republicii Moldova, după cum a devenit şi principala strategie de soluţionare a conflictului transnistrean şi asigurare a integrităţii teritoriale.

O formulă inversată, care ar condiţiona integrarea europeană (liberalizarea regimului de vize) cu soluţionarea conflictului transnistrean sau care ar presupune integrarea europeană fără cetăţenii din stânga Nistrului, este inacceptabilă pentru Republica Moldova. Indiferent de cum (răs)tălmăcim declaraţiile lui Štefan Füle sau ale lui Dirk Schuebel, acestea nu sunt optimiste pentru Republica Moldova şi este bine să nu fie consfinţite într-un document oficial al Uniunii Europene. Cetăţenii moldoveni nu pot fi condamnaţi de a circula liber doar în spaţiul post-sovietic, în timp ce conflictul transnistrean nu va fi soluţionat dacă va fi făcută o diferenţă între cetăţenii de pe malul stâng şi cei de pe malul drept al Nistrului, consideră autorii.

Mai multe detalii pot fi găsite în cea de-a 66-a ediţie a Buletinului de politică externă:
http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=358&id=4134&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Buletin-de-politica-externa/Conflictul-transnistrean-i-integrarea-europeana-a-Republicii-Moldova-cazul-regimului-liberalizat-de-vize

Pentru (dez)abonare la buletin, expediaţi un mesaj la diana.lungu@viitorul.org

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a o oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană. Publicaţia apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.