Nume
Parola
Vizualizări: 3983
R. Moldova, între criticile lui Fule şi încurajările lui Rogozin
4 Iunie 2013 — IDIS „Viitorul” prezintă o nouă ediţie a Buletinului de Politică Externă, semnată de Marian Cepoi, cu genericul „Moldova - criticată de Fule și încurajată de Rogozin. Quo vadis?”.

Autorul consideră că evenimentele politice din luna mai au anulat o bună parte din succesele Alianței pentru Integrare Europeană obținute în decursul a patru ani. „Cea mai gravă greşeală pe care a făcut-o Parlamentul, care poate fi numită într-adevăr un serios derapaj democratic şi constituțional, este legea care permite deputaților să demită membrii Curții Constituționale. Aceasta poate fi comparată cu cele mai antidemocratice măsuri întreprinse de guvernarea comunistă”, consideră autorul.

Acesta recomandă evitarea alegerilor anticipate şi o implicare mai intensă a societăţii civile. Totodată, consideră autorul, ar fi oportun ca UE să parafeze cele două documente la summitul de la Vilnius, chiar dacă mai rămân obiective nerealizate. Asta ar menține R. Moldova pe făgaşul integrării europene.

Despre motivele opunerii Rusiei la integrarea europeană a R. Moldova, dar şi mesajele oficialilor europeni în urma evenimentelor politice de la Chişinău, citiţi în cea de-a 67-a ediţie a Buletinului de politică externă:

http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=358&id=4149&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Buletin-de-politica-externa/Moldova-criticata-de-Fule-i-incurajata-de-Rogozin-Quo-vadis

Pentru (dez)abonare la buletin, expediaţi un mesaj la diana.lungu@viitorul.org

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a o oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană.