Nume
Parola
Vizualizări: 6535
In Memoriam Titus JUCOV: Potecile unui regizor
Chișinău, 18 Noiembrie 2013 — Pe 17 noiembrie 2013 se stinge din viață, la spitalul din Cahul, regizorul de teatru, directorul Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”, Titus Jucov. Avea 63 de ani, pe care i-a împlinit la 28 septembrie 2013. Se întorcea dintr-un turneu din Turcia, unde a reprezentat Republica Moldova, așa cum a făcut-o adesea, în nenumăratele turnee pe care le-a avut în afara hotarelor: în România, Ucraina, Rusia, Polonia, Serbia. A montat mult și la Teatrul „Licurici”, și în alte teatre, inclusiv în România. Scena „Licuriciului” a fost deschisă pentru mulți regizori. Aici au montat: Tomiță Hogea (România), Stanislav Jelezkin (Federația Rusă), Boris Azarov (Ucraina), V.Dobrescu (Romania), T. Galâbova (Bulgaria), Iu. Fridman (Federația Rusă), Leonid Cebotari, Diana Strungaru, S. Radu, N. Prescură, Adrian Graur ș.a.
 
Titus Jucov a crescut o generație întreagă de actori-păpușari. Dacă azi avem la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice specialitatea actor teatru de păpuși în cadrul facultății Teatru, Film și Dans, faptul i se datorează și lui Titus Jucov, care a depus împreună cu colegii păpușari eforturi, să avem aici, pe loc, o astfel de specialitate. Dânsul și-a făcut studiile la Moscova la Institutul de Cultură, facultatea de regie, urmată apoi de un stagiu regizoral la Teatrul Mare de Păpuși din Leningrad (1975-1977), îndrumător fiindu-i Victor Sudarușkin, un mare maestru în arta păpușeriei.
 
A venit în teatru în anii ‘60 ai secolului trecut, inițial dramatic, montând la Teatrul „V. Alecsandri” din Bălți spectacolul „Tribunalul” de A. Makaionok, apoi în Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, mai întâi ca actor, apoi ca regizor, studiind cu minuțiozitate caracteristicile artei spectacolului de animație. „Venirea mea la „Licurici” (cred, nu întâmplătoare) a coincis cu o perioadă de reviriment în teatrul de păpuși”, scrie Titus Jucov în cartea sa „Potecile unui regizor”, editată la Chișinău în 2009.

De-a lungul anilor, Titus Jucov a montat zeci de spectacole pentru copii de toate vârstele, promovând dramurgia națională, scriitorii autohtoni, dar și marea dramaturgie universală, în special, cea dedicată copiilor. A semnat regia la: „Cățelușul zburător” de A. Strâmbeanu, „Aventurile lui Căstănel” de Gh. Urschi, „Norișor” de V. Grosu, „Cu oalele sparte” de C. Ciudin (după povestea lui A.S. Pușkin „Skazka o râbake i râbke”), „Auzi-mă” de I. Puiu, „Papagalul Pai” de I. Iordanov, „Jocuri magice” autor Titus Jucov, „Făt-Frumos din lacrimă” și „Luceafărul” de M. Eminescu, „Fata Babei și Fata Moșneagului” după Ion Creangă, adaptare de C. Brehnescu, „Planeta de rouă” de Gr. Vieru, „Rățușca cea urătă” și „Zborul lebedelor” de H.-Ch. Andersen și altele. La fel, semnează regia la spactacolul „Oltea” de A. Strâmbeanu, montat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Eforturile lui Titus Jucov s-au încununat de premii la prestigioase festivaluri internaționale a teatrelor de păpuși. Din 1995, a organizat, din cinci în cinci ani, Gala Internațională a Teatrelor de Păpuși, unul din cele mai prestigioase festivaluri  din Republica Moldova. Teatrul Republican de Papuși este membru al UNIMA în cadrul UNESCO din 1966. Titus Jucov este Maestru Emerit, a fost decorat cu medaliile Meritul Civic, Mihai Eminescu, Ordinul Gloria Muncii.
„Povestea Poveștilor”, cum a fost numit Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, a pierdut un mare animator, un mare om de cultură și un Mare Copil, dar a lăsat în urma sa un teatru împlinit, cu repertoriu, cu echipă puternică (actori de limbă română și actori de limbă rusă), cu istorie veche și tradiții trainice, un teatru în care prezentul și viitorul sunt îngemănate organic, precum valurile mării, un teatru modern care va dăinui în ani.

Larisa UNGUREANU,
critic de teatru
UNITEM,
Liga Criticilor de Teatru