Nume
Parola
Vizualizări: 4048
Amnesty international: Ucraina trebuie să-i pedepsească pe cei responsabili de uciderea protestatarilor
Chişinău, 27 Februarie 2014 — Toți cei care se fac responsabili pentru moartea a mai mult de 100 de oameni, uciși în timpul protestelor anti-guvernamentale din Ucraina, trebuie să fie aduși în fața justiției, a declarat Amnesty International. Apelul vine după ce s-a anunțat că v-a fi desființată unitatea de poliție, care ar fi responsabilă pentru utilizarea excesivă a forței împotriva protestatarilor.

“Desființarea unității de poliție nu trebuie să fie un motiv pentru a-i lăsa să scape basma curată pe autorii crimelor. Autoritățile ucrainene nu trebuie să se eschiveze de la responsabilitățile lor,” a spus Heather McGill, cercetător Amnesty International pentru Ucraina.

“Fiecare acuzație trebuie să fie investigată cu promptitudine, în mod eficient și independent, precum și fiecare ofițer de poliție, care se dovedește a fi vinovat, trebuie să fie adus în fața justiției.”

De asemenea, marți, parlamentul ucrainean a adoptat o declarație de acceptare a competențelor Curții Penale Internaționale și a cerut urmărirea penală a fostului președinte Viktor Ianukovici.

Amnesty International consideră că trebuie întreprinse toate măsurile ca instanțele naționale să facă dreptate.

“Orice abordare a CPI trebuie să fie complementară investigațiilor și proceselor desfășurate în instanțele naționale. Justiția nu trebuie să fie selectivă. Noul guvern trebuie să demonstreze capacitatea sa de a investiga încălcările drepturilor omului și de a-i pedepsi pe vinovați în instanțele naționale. Justiția începe acasă”, a spus Heather McGill. “Cei care se află acum la putere, trebuie să evite greșelile guvernului anterior și să nu uite din ce cauză sute de mii de ucraineni au ieșit în stradă în noiembrie 2013, și anume, dorința de a le fi respectate drepturile, dorința de a avea un stat de drept și dorința de a pune capăt impunității.”

Consiliul Europei a propus crearea unei Comisii Consultative Independente, pentru a monitoriza ancheta. Amnesty International salută această inițiativă și cheamă autoritățile ucrainene să o susțină.

Este clar că unii protestatari au recurs la violență. Cu toate acestea, organizația a documentat multe cazuri de protestatari pașnici și trecători, care au fost bătuți și răniți grav de polițiști.
Estimativ, mai mult de 800 de persoane au fost rănite în timpul protestelor, care au început în noiembrie 2013.

Irina Rabcheniuk, un trecător pașnic, a fost bătută de către un ofițer de poliție la 1 decembrie 2013. Ofițerul a lovit-o în față cu un baston, cauzându-i leziuni grave, inclusiv o fractură complexă a nasului și, eventual, pierderea permanenta a vederii la un ochi. Irina Rabcheniuk și sute ca ea merită să le fie făcută dreptate.

Amnesty International a documentat, de asemenea, mai multe cazuri când protestatari pașnici au fost atacați de grupuri pro-guvernamentale. Aceste grupuri, care se presupune că ar avea legături cu forțele de securitate, trebuie urmărite penal pentru acțiunile lor.

“Impunitatea pentru abuzurile polițiștilor trebuie stopată. Ucraina are nevoie urgentă de un mecanism independent pentru a investiga acuzațiile de încălcare de către poliție a drepturilor omului,” a spus Heather McGill.