Nume
Parola
Vizualizări: 9528
Partidul Socialiştilor a contestat la Curtea Constituţională rezultatele alegerilor şi solicită organizarea unui scrutin repetat.
8 Decembrie 2014 — După cum s-a anunţat anterior, astăzi, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a contestat la Curtea Constituţională rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, curent, şi a solicitat organizarea unui scrutin repetat.

PSRM constată că, în cadrul alegerilor ordinare pentru Parlamentul RM, au fost comise încălcări grave ale legislaţiei.

Guvernarea a interzis unui număr de peste 700 de mii de cetăţeni ai RM, aflaţi pe teritoriul Rusiei, să participe la alegeri. În ziua alegerilor, la secţiile de votare din Moscova şi Sankt-Petersburg s-au format cozi enorme din mii de cetăţeni, dornici de a-şi exprima votul. Guvernarea, însă, a făcut tot posibilul ca cetăţenii să nu poată vota, deschizînd doar 5 secţii de votare în Rusia. În acelaşi timp, în ţările UE şi SUA au fost deschise 90 de secţii pentru circa 200 mii de cetăţeni.

Încălcînd prevederile Constituţiei RM şi ale altor legi, guvernarea a lăsat fără posibilitatea de a vota pe cei 150 mii de deţinători de paşapoarte de tip sovietic.

Grave încălcări au fost comise şi în ziua alegerilor. În primele ore de lucru ale secţiilor de votare a ieşit din funcţiune registrul electronic electoral, care ar fi exclus eventualitatea unor votări multiple. Au fost înregistrate cazuri de “caruseluri”, de corupere a alegătorilor, de presiuni din partea autorităţilor asupra organelor subordonate, precum şi încălcări de altă natură, datorită cărora alegerile în cauză nu pot fi calificate drept legale, iar rezultatele – drept veridice.

Prin încălcarea legislaţiei internaţionale şi naţionale, cu cîteva zile înainte de alegeri, guvernarea a exclus din cursa electorală un partid politic incomod - formaţiunea “Patria”.



Partidul Socialiştilor menționează că din punctul de vedere al raportului numeric, majoritatea alegătorilor, care au participat la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie, s-au exprimat pentru cursul estic de dezvoltare al ţării, acordînd votul său partidelor care se pronunță pentru integrarea Moldovei în Uniunea Vamală. Totuşi, includerea în cursa electorală a partidelor-spoilere şi formaţiunilor-clone – Partidul Comuniştilor Reformatori din Moldova, a blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, precum şi multiplele încălcări şi falsificări vor asigura partidelor pro-europene posibilitatea de a alcătui matematic majoritatea în noul Parlament.

În acest context, Partidul Socialiştilor îşi exprimă dezacordul faţă de modul de desfăşurare al alegerilor parlamentare şi cere organizarea unor alegeri repetate. PSRM atenţionează toate structurile internaţionale acreditate în Moldova asupra faptului că alegerile parlamentare ordinare din RM s-au desfăşurat cu grave încălcări ale legislaţiei naţionale şi internaţionale, motiv pentru care nu pot fi calificate drept democratice şi libere.

Vă amintim că, anterior, Partidul Socialiştilor a cerut demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale şi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care şi-au demonstrat incapacitatea de a preveni devierile comise în cadrul scrutinului şi nu au putut garanta tuturor cetăţenilor RM dreptul lor constituţional la liberă exprimare.