Nume
Parola
Vizualizări: 5937
Vasile Botnari, ministrul TIC: cazuri de delapidare în oficiile poștale a plăților sociale nu trebuie să existe. Se impun măsuri suplimentare de securizare
Chișinău, 4 Februarie 2016 — Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari a convocat responsabilii din cadrul Ministerului și a ÎS ”Poșta Moldovei” pe problema siguranței plăților sociale efectuate în oficiile poștale.

În particular, ministrul Vasile Botnari a menționat importanța aplicării unor mecanisme suplimentare de prevenire a delapidării banilor proveniți din indemnizații sociale. ”Ultimele două cazuri de însușire de către operatori poștali a unor sume provenite din alocațiile pentru îngrijirea copiilor au scos la iveală anumite deficiențe de sistem. Sunt cazuri unice, ieșite din comun, care însă categoric nu trebuie să existe. Din acest motiv, este necesar de întreprins măsuri operative pentru a omite la maxim factorul uman și a preveni asemenea cazuri”, a declarat Vasile Botnari.

Potrivit informației prezentate de directorul ÎS Poșta Moldovei, Sergiu Nastas, pe fiecare caz raportat a fost creată comisie internă, care a inițiat ancheta de serviciu și stabilirea măsurilor juridice în privința persoanelor implicate, iar operatorii poștali vizați în anchetă au fost suspendați din funcție.

Ministrul TIC a cerut urgentarea unor măsuri deja planificate, care au ca scop securizarea plăților sociale, precum și inițierea unor verificări suplimentare la oficiile poștale din țară. În acest scop, echipe mobile din cadrul Biroului de control și revizie, creat recent în cadrul întreprinderii, se vor deplasa zilnic la oficiile poștale din țară și vor efectuează controale inopinate.

În vederea excluderii la maxim a factorului uman, pe parcursul anului curent, va fi implementat un soft nou de încasări/plăți, care va asigura o protecție dublă a tuturor operațiunilor. Concomitent, în 120 oficii poștale centrale – din Chișinău, Bălți și centre raionale, în următoarele luni va fi instalat sistem de monitorizare video cu înscriere și stocare a imaginilor în baza de date.

De asemenea, administrația întreprinderii va spori cerințele față de operatorii poștali la momentul angajării.